В начало

Через війну на Близькому Сході ціна нафту може різко зрости – Світовий Банк

Світовий Банк (СБ) заявив у понеділок, що очікує, що світові ціни на нафту становитимуть у середньому $90 за барель у четвертому кварталі й упадуть у середньому до $81 2023 року, оскільки уповільнення зростання зменшить попит, але попередив, що війна на Близькому Сході може значно підвищити ціни на нафту.

Як зазначає Reuters, в останньому звіті Світового Банку про перспективи товарних ринків зазначено, що ціни на нафту зросли лише приблизно на 6% з початку війни Ізраїлю й ХАМАС, у той час як ціни на сільськогосподарську продукцію, більшість металів та інших товарів «ледве знизилися».

У звіті окреслено три сценарії ризику, засновані на історичних епізодах регіональних конфліктів з 1970-х років, зі зростаючою серйозністю й наслідками.

Сценарій «невеликого зриву», еквівалентний скороченню видобутку нафти під час громадянської війни в Лівії 2011 року приблизно від 500 тис. до 2 млн барелів на день (б/д), підніме ціни на нафту до діапазону від $93 до $102 за барель у четвертому квартал, повідомили в банку.

Сценарій «середнього зриву» — приблизно еквівалентний війні в Іраку 2003 року — скоротить світові постачання нафти на 3-5 млн б/д, піднявши ціни до $109-121 за барель.

Сценарій «великого зриву» Світового Банку приблизно відповідає впливу арабського нафтового ембарго 1973 року, що призвело до скорочення світових постачань нафти на 6-8 млн б/д. Спочатку це призвело б до підвищення цін до $140-157 за барель, тобто стрибок на 75%.

«Високі ціни на нафту, якщо вони триватимуть, неминуче означатимуть зростання цін на продовольство, — сказав Айхан Косе, заступник головного економіста Світового Банку. —  Якщо серйозний шок цін на нафту матеріалізується, це підштовхне зростання цін на продовольство, яке вже є високим у багатьох країнах, що розвиваються».

У звіті Світового Банку йдеться про те, що попит на нафту в Китаї був напрочуд стійким, враховуючи напругу в секторі нерухомості країни, зріс на 12% за перші дев’ять місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Видобуток і експорт нафти з росії цього року були відносно стабільними, незважаючи на ембарго Заходу на російську нафту, щоб покарати москву за її повномасштабне вторгнення в Україну, повідомляє Світовий Банк.

При цьому експорт росії у Європейський Союз, США, Велику Британію й інші країни Заходу впав на 53% між 2021 і 2023 роками, але це було значною мірою замінено збільшенням експорту до Китаю, Індії й Туреччини – на 40% за той самий період.

«Ціновий ліміт на російську сиру нафту, запроваджений наприкінці 2022 року, виглядає дедалі невиправданішим, враховуючи недавній стрибок цін на нафту Urals», — зазначив Світовий Банк, посилаючись на еталонну російську нафту, яка зараз котирується в середині діапазону $70 за барель, що значно вище за обмеження ціни на російську нафту під керівництвом G7 на рівні $60. Обмеження спрямоване на те, щоб позбавити покупців російської нафти використання послуг, що надаються Заходом, включаючи доставку й страхування, якщо вантажі не продаються за обмеженою ціною або нижче.

«Схоже, що завдяки створенню «тіньового танкерного флоту» росія змогла торгувати за межами ліміту, офіційний еталонний показник Urals нещодавно перевищив ліміт на більш ніж три місяці, в середньому $80 за барель у серпні», йдеться у звіті.

У разі ж ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС політикам у країнах, що розвиваються, потрібно буде вжити заходів для керування потенційним зростанням загальної інфляції, заявив Світовий Банк у своєму звіті. Додано, що уряди повинні уникати торговельних обмежень, таких як заборона на експорт продуктів харчування й добрив, оскільки вони часто можуть посилити нестабільність цін і погіршити продовольчу безпеку.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти