В начало

Через «стелю» цін на нафту росія щодоби втрачає $170 млн – Bloomberg

Обмеження Заходом цін на російську нафту коштує кремлю 160 млн євро ($172 млн) на день. Про це пише Bloomberg із посиланням на доповідь фінського Центру досліджень енергетики і чистого повітря (CREA).

При цьому втрачені доходи зростуть до$ 280 млн на день, коли обмеження буде поширено на нафтопродукти з 5 лютого, йдеться в доповіді.

Дослідження надає додаткові докази того, як обмеження, запроваджені країнами «Великої сімки», й повʼязані з ними санкції ЄС бʼють по москві.

Так, флагманська російська нафта вже продається нижче за світові ціни більш ніж удвічі.

Зазначається, що у грудні 2022 року доходи росії впали на 17%, до найнижчого рівня з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Заборона ЄС на імпорт сирої нафти й розширення цінових обмежень призвели до скорочення експорту російської сирої нафти на 12% і падіння відпускних цін на 23%, що призвело до падіння доходів росії від продажу сирої нафти у грудні на 32%.

Додатково наприкінці грудня Німеччина припинила імпорт нафти трубопровідним транспортом, що спричинило подальше скорочення на 5%.

При цьому попри падіння доходів, експорт викопного палива з росії все ще приносить їй 640 млн євро на день, але до лютого цей показник знизиться приблизно до 520 млн євро, коли набуде чинності заборона ЄС на імпорт рафінованої нафти і збільшення граничної ціни на нафту.

«Заборона ЄС на постачання нафти й обмеження цін на нафту нарешті почали діяти, і їхній вплив є на стільки значним, як і очікувалося», — сказав провідний аналітик CREA Лаурі Миллівірта.

Дослідницька організація заявила, що ЄС повинен шукати шляхи подальшого закручування гайок для москви. За даними CREA, подальше зниження верхньої межі до $25-35 за барель із $60 усе одно буде вище від російських витрат на видобуток і транспортування, але скоротить дохід країни від експорту нафти як мінімум ще на 100 млн євро в день.

«Необхідно знизити верхню межу ціни до рівня, який позбавить кремль оподатковуваних нафтових прибутків, а також обмежити решту імпорту нафти і газу з росії», — сказав Миллівірта.

Хоча знижка може збільшуватися, завжди є ймовірність того, що рф може довільно скоротити постачання, чим загрожує кремль, що призведе до зростання цін на нафту, пише Reuters.

За даними CREA, росія досі відвантажила сиру нафту на суму €3,1 млрд на суднах, на які поширюється цінова «стеля».

Інші заходи, вжиті поряд з обмеженням ціни, такі як посилення штрафів за недотримання вимог і додаткові санкції щодо продажу танкерів, можуть скоротити доходи від викопного палива ще на €200 млн на день, йдеться в доповіді.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти