В начало

Британія хоче відновити видобуток сланцевого газу, розвивати ВДЕ, атом, вугілля

Газова криза у світі виникла не в результаті російської війни проти України, проте ця війна її підштовхнула. Про це сказав міністр бізнесу та енергетики Великої Британії Квасі Квартенг (Kwasi Kwarteng) на конференції Second Century London Conference, повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на прес-службу британського уряду.

Тож, з його слів, Велика Британія вже скоротила імпорт російського газу на 75% порівняно з аналогічним періодом торік, а частка імпорту нафти з росії скоротилася вдвічі, останнє відвантаження СПГ із росії було 2 березня цього року. «До кінця цього року країна більше не імпортуватиме російських видів палива», – підкреслив Квасі Квартенг.

Міністр наголосив, що ситуація показує, що потрібно «повністю скоротити нашу залежність від нестабільних газових ринків», заявивши, що «найближчими десятиліттями Британії знадобиться багато сотень мільярдів фунтів стерлінгів інвестицій у чисту енергію, модернізацію енергосистем і нову атомну енергетику».

Квартенг зауважив, що попри наявну різноманітність енергоресурсів у країні – свій газ, СПГ, ВДЕ й атомну енергетику, – потрібно бути готовими до будь-якого сценарію.

З його слів, Велика Британія домовляється про збільшення постачання газу з Норвегії, про продовження терміну служби вугільних електростанцій для постачання цієї зими. «Тепер вугільна електростанція West Burton залишиться відкритою цієї зими, і переговори з двома іншими британськими вугільними електростанціями тривають. Та ми не можемо уникнути того факту, що як змінилася геополітика, так і ми повинні змінитися», – наголосив він.

Міністр зазначає, що йдеться також про варіанти збільшення вилучення газу з чинних родовищ і зберігання газу, заходів із енергоефективності.

У майбутньому, переконаний він, також слід збільшувати використання вітрогенерації. Так, наступного місяця буде оголошено результати 4-го раунду найбільшого аукціону з відновлюваних джерел енергії за всю історію. Влітку буде представлено варіанти «кардинального реформування нашого ринку електроенергії». Крім того, буде оновлено політику планування й усунуто частину бюрократії, необхідної для запуску морських вітрових і сонячних проєктів.

Частиною плану з енергонезалежності стане водень. «Цього літа я запущу водневу бізнес-модель і раунд розподілу нашого водневого фонду з контрактами, укладеними 2023 року. Незабаром ми почнемо переговори щодо перших проєктів, які підтримують закачування і зберігання вуглецю. Якщо зробимо це правильно, досягнемо нашої мети з виробництва водню обсягом 10 ГВт цього десятиліття», – наголосив Квартенг.

Велика Британія також оновлює свої плани для ядерної енергетики. «Ми вагалися щодо цього 30 років, але тепер усвідомлюємо важливість ядерної енергетики, тому що знаємо, що нам потрібні безперервні, недорогі, низьковуглецеві постачання енергії для підтримки наших відновлюваних джерел енергії.

Наступного місяця прийматимемо заявки на завершення ядерних проєктів. Ми прагнемо відродити майданчики від Hartlepool до Heysham, від Wylfa і Trawsfynydd. Завдяки закону про ядерну енергію ми маємо нову модель фінансування, яка дає змогу знизити вартість кожного нового великомасштабного проєкту на 30 млрд фунтів стерлінгів. Загалом же хочемо побачити прогрес у будівництві до 8 нових реакторів цього десятиліття», – повідомив міністр.

Водночас, зауважив він, «ми не можемо перейти до чистої, надійної і незалежної енергетичної системи, не продовжуючи використовувати нафту та газ». Тому Велика Британія не відмовляється від викопного палива, але вироблятиме його «вдома», і тому цього року планується ще один раунд ліцензування з нафти й газу.

Крім того, міністр «після довгих роздумів попросив Британську геологічну службу ще раз оцінити знання про видобуток сланцевого газу в Англії».

 

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти