В начало

Brent торгується за $74,7 за барель

Ціни на нафту збільшуються через перспективи ширшої війни на Близькому Сході, а також посилення глобальних обмежень пропозиції. Про це пише Reuters.

Ціни на нафту зросли в четвер, оскільки перспектива розширення конфлікту на Близькому Сході, який може перешкодити потокам сирої нафти з ключового регіону-експортера, затьмарила більш сильні перспективи світової пропозиції.

Станом на 04:05 за Гринвічем ф'ючерси на нафту Brent здорожчали на 80 центів, або на 1,08%, до $74,7 за барель. Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate у США здорожчали на 85 центів, або на 1,21%, до $70,95.

«Після початкового хвилювання через геополітичні ризики на Близькому Сході ми спостерігали деяке спокійне повернення на глобальні ринки, але, звичайно, учасники ринку все ще збоку спостерігали за будь-якою майбутньою відповіддю Ізраїлю», — сказав Єп Джун Ронг, ринковий стратег при ІГ.

«Зараз питання щодо нафти полягає в тому, чи буде енергетична інфраструктура Ірану під прицілом Ізраїлю», — додав він.

Ізраїль здійснив бомбардування центру Бейрута вранці в четвер, убивши щонайменше шість людей, після того, як його війська зазнали найбільшого смертоносного дня на ліванському фронті за рік зіткнень проти підтримуваного Іраном збройного угруповання «Хезболла».

Цей удар стався через день після того, як Іран випустив понад 180 балістичних ракет по Ізраїлю в ході ескалації військових дій, які поширилися з Ізраїлю й окупованих палестинських територій на Ліван і Сирію.

«З цього моменту ми чекаємо, щоб побачити, якою буде відповідь Ізраїлю, і я підозрюю, що це відбудеться після завершення завтрашнього свята Рош Ха-Шана», — сказав ринковий аналітик IG Тоні Сикамор.

«Я сумніваюся, що Ізраїль буде націлюватися на іранську нафтову інфраструктуру, оскільки такий крок, ймовірно, призведе до підвищення цін на нафту до $80, що було б негативно сприйняте союзниками Ізраїлю, які роблять кроки проти інфляції», — додав він.

Тим часом запаси сирої нафти в США зросли на 3,9 млн барелів – до 417 млн барелів за тиждень, що закінчився 27 вересня, повідомило Управління енергетичної інформації, порівняно з очікуванням в опитуванні Reuters на 1,3 млн барелів.

«Збільшення запасів у США додає докази того, що ринок добре забезпечений і може протистояти будь-яким збоям», — заявили аналітики ANZ у записці.

Деякі інвестори залишилися байдужими, оскільки глобальні постачання сирої нафти ще не були порушені через заворушення в ключовому регіоні видобутку, а вільні потужності ОПЕК зменшили занепокоєння.

«Після атаки Ірану ціни можуть залишатися високими або більш нестабільними ще трохи, але видобутку достатньо, у світі достатньо пропозиції», — сказав Reuters генеральний директор East Daley Analytics Джим Сімпсон.

ОПЕК має достатньо вільних нафтових потужностей, щоб компенсувати повну втрату постачань з Ірану, якщо Ізраїль виведе з ладу потужності цієї країни.

Проте трейдери побоюються, що група виробників матиме труднощі, якщо Іран помститься, завдавши удару по установках своїх сусідів у Перській затоці.

«Реально доступні резервні потужності можуть бути набагато нижчими, якщо відбудуться нові атаки на енергетичну інфраструктуру країн регіону», — сказав Джованні Стауново, аналітик UBS.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти