В начало

BP скоригувала стратегію скорочення видобутку нафти

BP відмовилася від мети скоротити видобуток нафти і газу до 2030 року, оскільки генеральний директор Мюррей Очінклосс скорочує стратегію енергетичного переходу компанії, щоб повернути довіру інвесторів, повідомили Reuters три джерела, обізнані з цим питанням.

Коли стратегію ВР було оприлюднено 2020 року, вона була найамбітнішою в секторі: до 2030 року вона зобов’язувалася скоротити виробництво на 40% при швидкому зростанні відновлюваних джерел енергії. У лютому минулого року ВР зменшила цільове скорочення до 25%, що призведе до виробництва 2 млн барелів на день (б/д) наприкінці десятиліття, оскільки інвестори зосереджувалися на короткостроковій прибутковості, а не на переході до енергоресурсів.

Джерела повідомили, що компанія, зареєстрована у Лондоні, націлена на кілька нових інвестицій на Близькому Сході й у Мексиканській затоці, щоб збільшити видобуток нафти й газу.

Очінклосс представить свою оновлену стратегію, включаючи скасування цілі виробництва до 2030 року, на Дні інвесторів у лютому, хоча на практиці BP уже відмовилася від неї, повідомили джерела. Незрозуміло, чи надасть ВР нові вказівки щодо виробництва.

Конкурент Shell також скоротив свою стратегію енергетичного переходу після того, як генеральний директор Ваель Саван вступив на посаду у січні, продавши підприємства з виробництва електроенергії й відновлюваних джерел енергії і припинивши проєкти, включаючи офшорні вітрові установки, біопаливо й водень.

Зміни в обох компаніях відбулися внаслідок відновлення уваги до європейської енергетичної безпеки після цінового шоку, викликаного повномасштабним вторгненням росії в Україну на початку 2022 року.

З 2020 року ВР інвестувала мільярди в нові підприємства з низьким вмістом вуглецю й різко скоротила свою команду з розвідки нафти і газу.

Але проблеми з ланцюжком постачання й різке зростання витрат і процентних ставок ще більше вплинули на прибутковість багатьох підприємств, що займаються відновлюваною енергетикою.

Джерело в компанії повідомило, що в той час, як конкуренти інвестували у нафту і газ, ВР нехтувала розвідкою протягом кількох років.

Наразі ВР веде перемовини про інвестування у три нові проєкти в Іраку, включаючи один на родовищі Маджнун, повідомили джерела. ВР володіє 50% акцій у спільному підприємстві, що експлуатує гігантське нафтове родовище Румайла на півдні країни, де вона працює вже століття.

У серпні ВР підписала угоду з урядом Іраку про розробку й дослідження нафтового родовища Кіркук на півночі країни, яка також включатиме будівництво електростанцій і сонячних потужностей. На відміну від історичних контрактів, які пропонували іноземним компаніям неймовірну маржу, очікується, що нові угоди включатимуть більш щедру модель розподілу прибутку, повідомили Reuters джерела.

Джерела додали, що ВР також розглядає можливість інвестування в реконструкцію родовищ у Кувейті.

У Мексиканській затоці ВР оголосила, що продовжить розробку Каскіди, великого складного резервуара, а також компанія планує дати «зелене» світло розробці родовища Тибр.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти