В начало

Baltic Pipe вийшов на цільову потужність

Газопровід Baltic Pipe, що з’єднує Польщу з Данією й норвезькими родовищами, вийшов на цільову потужність, повідомляє видання Rzeczpospolita. Це означає, що Польща може отримувати до 10 млрд м3 природного газу на рік через це сполучення.

За даними Gaz-System, це забезпечує понад 60% внутрішнього попиту. Вийти на повну потужність вдалося завдяки зусиллям данського системного оператора Energinet. Він щойно завершив процес підключення газокомпресорної станції в Зеландії до інфраструктури Baltic Pipe.

Транспортування Балтійським газопроводом було запущено 1 жовтня. Однак він функціонував обмежено, що було пов'язано із затримками будівельних робіт, які проводилися в Данії. Остаточну вартість всієї інвестиції ще не визначено. Таким чином, невідомо, чи дійсні опубліковані в березні 2018 року орієнтовні витрати, які становлять понад 1,6 млрд євро, з яких 784 млн євро мали піти Gaz-System і 821 млн євро – Energinet.

Це не змінює того факту, що Baltic Pipe є ще одним проєктом, завершеним цього року, що збільшує можливості імпорту «блакитного палива» через Польщу з інших напрямків, ніж зі сходу. По-перше, з січня потужність LNG-терміналу у Свіноуйсьце зросла з 5 млрд куб. щорічно до 6,2 млрд кубометрів.

«Цього року ми також запустили газопроводи до Литви й Словаччини. Сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що завдання забезпечення енергетичної безпеки Польщі, поставлене перед Gaz-System, виконано», — йдеться у прес-релізі президента компанії Томаша Степня.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти