В начало

Австрія прагне розірвати контракт на імпорт російського газу — міністр енергетики

Зіштовхнувшись зі стабільно високим імпортом російського газу в умовах війни в Україні, Австрія прагне вжити більш радикальних кроків, включаючи припинення довгострокового контракту енергетичної компанії OMV на купівлю газу в «газпрому», повідомляє Reuters із посиланням на заяву міністра енергетики Австрії.

Тривалий час намагаючись підтримувати тісні зв’язки з росією, Австрія прагнула покінчити з десятирічною залежністю від доступного російського газу незабаром після того, як росія вторглася в Україну 2022 року, намагаючись знайти альтернативних постачальників.

У той час як політичні лідери, як-от міністр енергетики Леонора Гевесслер, повторювали, що москва більше не є надійним партнером, частково державна нафтова компанія OMV ясно дала зрозуміти, що продовжить купувати газ у «газпрому» згідно з контрактом, який діє до 2040 року.

На прес-конференції, скликаній за день до повідомлення, Гевесслер сказала, що російська частка імпорту газу Австрією фактично зросла в грудні до нового рекорду в 98% з 76% місяцем раніше, навіть якщо загальний обсяг імпорту трохи знизився.

«Ринок і енергетичні компанії, які входять у нього, не виконують своїх зобов’язань зі зменшення залежності від російського газу достатньою мірою, — зазначила Гевесслер. — Диверсифікація нашого імпорту газу просувається надто повільно».

Вона також повідомила, що її міністерство доручає економічному аналітичному центру Wifo провести до літа дослідження щодо економічних наслідків припинення контракту й небезпеки збереження залежності від російського газу. «Ми повинні підготуватися до виходу з довгострокових контрактів OMV», — сказала вона.

Міністерство енергетики країни також планує зобов'язати компанії, що продають газ в Австрії, вживати конкретних кроків для зменшення частки російського газу в їх суміші. Воно розгляне правову основу для такої вимоги, яка потребує більшості у дві третини в парламенті, щоб стати законом, сказала Гевесслер.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти