В начало

Aramco планує виробляти синтетичне паливо до 2025 року на тестових заводах

Saudi Aramco планує до 2025 року розпочати роботу двох демонстраційних установок з виробництва синтетичного палива, яке при спалюванні виділяє менше вуглекислого газу. Про це повідомляє Bloomberg.

Найбільший у світі експортер сирої нафти вироблятиме тестові кількості синтетичного бензину й авіаційного палива і прагне знайти постійних покупців після того, як вони протестують продукт, зі слів Ахмада Аль Ховайтера, керівника технологій та інновацій Aramco. Якщо покупці приймуть паливо, Aramco побудує промислові заводи з виробництва синтетичного палива, сказав він в інтерв’ю на головній інвестиційній конференції королівства в Ер-Ріяді.

Аль Ховайтер додав, що Aramco інвестує кілька сотень мільйонів доларів у завод з виробництва бензину й синтетичного палива для реактивних літаків, який розробляється спільно з Repsol SA з Іспанії. Проте він не назвав часових рамок, коли Aramco може вирішити побудувати об’єкти комерційного масштабу.

Цього тижня Aramco оголосила про плани побудувати випробувальний завод з виробництва синтетичного бензину в запланованому місті Неом на Червоному морі в Саудівській Аравії. Компанія буде виробляти синтетичний бензин, поєднуючи метанол, витягнутий із «зеленого» водню, з вуглекислим газом, а потім перетворюючи його на дорожнє паливо. Випробувальний завод вироблятиме 35 барелів бензину на день, що створює на 70% менше викидів, ніж поточні види палива, а нафтопереробний завод (НПЗ) у комерційному масштабі може виробляти 35 тис. барелів, сказав Аль Ховайтер.

Урядова підтримка споживачів, які використовують такі технології, необхідна, щоб зробити їх комерційно життєздатними, пояснив він.

Державний виробник уже є одним із найбільших у світі нафтопереробників із частками в НПЗ від узбережжя Мексиканської затоки США до Китаю і вдома. Aramco планує подвоїти валову кількість нафтопереробних потужностей, в яких вона має частку власності, протягом цього десятиліття – до приблизно 10 млн б/д, причому потужності від проєктованого виробництва синтетичного палива становлять лише невелику частину цього.

Зі слів Ховайтера, Aramco планує вловити 9 млн тонн викидів вуглецю до 2030 року й вийти за межі цього в майбутньому.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти