В начало

АМКУ почав розслідування через дефіцит пального

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження дотримання суб'єктами господарювання на ринку роздрібної реалізації пального вимог законодавства щодо захисту економічної конкуренції. Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

«Протягом двох тижнів АМКУ моніторить ситуацію на ринках пального із загальнодоступних джерел, також отримує інформацію від споживачів та органів влади. При цьому дані, які надходять, суперечливі. З одного боку, начебто пальне на ринку є у достатніх обсягах, а з іншого, ми спостерігаємо, що окремі оператори не здійснюють реалізацію продукції через роздрібну мережу АЗС, а там, де продажі відбуваються, черги можуть досягати «кількох кілометрів», – сказано в повідомленні.

Відтак в АМКУ повідомляють про рішення розпочати відповідне розслідування, мета якого – з’ясувати, чи були/є об’єктивні причини для критичної ситуації, що склалась на ринках роздрібної реалізації пального, зокрема що стосується обмеження пропозиції протягом квітня-травня 2022 року, чи кризу могло бути спричинено змовою найбільших гравців ринку.

В АМКУ додали, що першим заходом в рамках дослідження стала робоча зустріч із представниками найбільших мереж автозаправних станцій в Україні, яка відбулась 12 травня.

Заступниця голови АМКУ, державна уповноважена Анжеліка Коноплянко під час зустрічі повідомила про початок дослідження й висловила сподівання, що суб’єкти господарювання, розуміючи важливість питання, співпрацюватимуть із комітетом.

«Наша мета – у стислі терміни з’ясувати причини виникнення дефіциту на ринку пального й дати суспільству об’єктивну неупереджену картину щодо цієї ситуації», – зазначила Коноплянко.

Своєю чергою під час зустрічі представники бізнесу коротко розповіли про ситуацію у галузі й проблеми, які, з їхніх слів, заважають швидко розв'язати проблему з дефіцитом пального. Йшлося, зокрема, про неможливість швидкої перебудови логістичних ланцюжків за кордоном під потреби українського ринку й державне регулювання цін на пальне. Також вони висловили готовність надавати інформацію і сприяти роботі комітету. 

 

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти