В начало

ADNOC нещодавно розглядав BP як об’єкт для поглинання

Державна нафтова компанія Об’єднаних Арабських Еміратів нещодавно розглядала можливість купівлі британської BP, але перемовини не просунулися далі попередніх обговорень, повідомили Reuters джерела, знайомі з цим питанням.

Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC) зрештою вирішила, що BP не підходить для її стратегії, повідомили троє джерел. Політичні міркування також вплинули на потенційний крок, сказало одне з джерел.

Компанія вартістю 88 млрд фунтів стерлінгів ($110,3 млрд) роками поступалася конкурентам, що, на думку інвесторів і аналітиків, зробило британську компанію потенційною метою поглинання. Американські нафтові гіганти перебувають у розпалі найбільшої консолідації галузі за десятиліття, але європейські нафтові компанії сьогодні не беруть участі в цьому.

Інвестори покарали план ВР зі скорочення виробництва викопного палива та його швидший перехід на відновлювані джерела енергії, ніж такі конкуренти, як Shell, Exxon і Chevron. У лютому 2023 року ВР відмовилася від своїх більш агресивних планів переходу на енергетику.

ADNOC, навпаки, збільшив потужності видобутку нафти й газу, а генеральний директор Султан аль-Джабер прагне змінити форму державного гіганта на імідж глобальної нафтової компанії. Компанія, яка не торгується публічно, достатньо велика, щоб розглянути можливість придбання меншої з великих нафтових компаній, ВР.

ADNOC і BP спілкувалися безпосередньо в останні місяці, і ADNOC також звернувся за порадою до інвестиційних банків щодо потенційної угоди, повідомили двоє з джерел.

Зі слів четвертого джерела, еміратський гігант розглядав усі варіанти, дивлячись на BP, включаючи купівлю її великої частки.

Великі компанії зазвичай оцінюють ринкову вартість і стратегічну цінність конкурентів для потенційних придбань. BP була однією з багатьох компаній, які розглядав ADNOC.

«Це не зайшло далеко», — сказало джерело про міркування щодо купівлі BP.

ADNOC також звернувся до інших міжнародних компаній, щоб надати йому доступ до більшого портфеля газу та скрапленого природного газу (СПГ), додало джерело.

Акції BP в США піднялися на 0,2% у другій половині дня, досягнувши шестимісячного максимуму в $40 і стерши попередні втрати.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти