В начало

2023 року російський експорт газу в Китай трубою перевищить 22,5 млрд кубометрів

Експорт російського природного газу до Китаю через газопровід «сила Сибіру 1» цього року перевищить 22,5 млрд кубометрів, заявив глава державного енергетичного гіганту «газпром» алєксєй міллєр, повідомляє Reuters. З його слів, обсяги перевищать контрактні зобов'язання на 22 млрд кубометрів.

Зі слів міллєра, постачання природного газу з росії в Китай через «силу Сибіру» має досягти запланованого піку в 38 млрд кубометрів 2025 року. Експорт за маршрутом розпочався наприкінці 2019 року.

росія також роками веде перемовини про будівництво газопроводу «сила Сибіру-2» для транспортування 50 млрд кубометрів природного газу на рік з Ямальського регіону на півночі росії до Китаю через Монголію, що майже дорівнює обсягам «північного потоку-1», який зараз не працює. Трубопровід, який було пошкоджено вибухами минулого року, використовувався для транспортування дном Балтійського моря.

Цей план набув актуальності, оскільки москва має на меті подвоїти експорт газу до енергонетратного Китаю, щоб компенсувати падіння експорту в Європу після початку розв'язаної нею повномасштабної війни проти України в лютому 2022 року.

Але досягти згоди у ключових питаннях, включаючи ціноутворення, поки що неможливо.

У лютому 2022 року Пекін також погодився купувати газ із далекосхідного російського острова Сахалін, який транспортуватиметься новим трубопроводом через Японське море до китайської провінції Хейлунцзян, досягаючи 10 млрд кубометрів на рік.

міллєр сказав, що постачання цим маршрутом почнуться не пізніше 2027 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти