В начало

1147 у дії: сумнівний газ почав зникати

Набуття чинності постановою Кабінету міністрів України №1147 про посилення вимог щодо походження пального призвело до зменшення обсягів постачань скрапленого газу з країн, які імпортують російський ресурс. Про це свідчить опитування трейдерів, а також власні дані «Консалтингової групи А-95».

Протягом першого тижня дії постанови з 22 по 28 травня повністю припинилися постачання газу з Латвії, звідки у квітні імпортувалося до 4 тис. т LPG на тиждень. Нагадаємо, що за даними Eurostat, до 90% скрапленого газу Латвія імпортувала з рф.

Зі слів трейдерів, впровадження постанови №1147 не викликало ажіотажу, оскільки більшість зарубіжних постачальників була готова до таких змін. Утім, спочатку мали місце певні труднощі технічного характеру. Зокрема несподіванкою для окремих відправників стала вимога української Енергетичної митниці щодо емітентів сертифікатів.

«Для підтвердження походження приймаються лише сертифікати ТПП або митних органів, при тому для кожної машини. Раніше, під час дії 3%-вого спецмита, вистачало мокрих печаток з заводу і деяких супроводжуючих документів», – каже керівник компанії-імпортера. Через це, з його слів, на декілька днів довелося перервати відвантаження газу і ДП з заводів PKN Orlen у Польші й Литві.

Як повідомило enkorr джерело в Енергомитниці, зараз триває адаптація як митних органів, так і суб’єктів до нових правил.

«Буває, що декілька машин намагаються оформити під один сертифікат на партію, але маємо відмовляти, і суб’єкту доводиться оформлювати додаткові документи», – кажуть у відомстві.

Зі слів аналітика Консалтингової групи «А-95» Артема Куюна, заборона на імпорт нафтопродуктів невизначеного походження вже вибила з ринку постачальників із найбільш «токсичних» точок, проте механізм контролю документів необхідно доопрацьовувати.

«Звертає на себе увагу зокрема високий імпорт скрапленого газу литовського походження, але не виробництва місцевого НПЗ Orlen Lietuva, це до 2,2 тис. т на тиждень. Сумніваюсь, що там є такий обсяг», — каже експерт.

Проте найбільшою білою плямою лишається газ казахстанського походження. Його за 10 днів дії нових обмежень імпортовано з Польщі більше 6,5 тис. т.

«Ми розуміємо, що це газ оренбурзького заводу «газпрому», який ніколи не був у Казахстану. Ми маємо справу з нюансами російсько-казахстанського документообігу, але точно не з казахстанським газом», — вважає А. Куюн. З його слів, такі кейси мають бути розглянуті контролюючими органами індивідуально.

Джерело в керівництві Енергомитниці вважає, що введення заборони на імпорт нафтопродуктів російського й невизначеного походження – це базовий крок, після якого має бути задіяно додаткові обмежувальні заходи.

«Перші результати є, і вони позитивні. Але зміни – це лише фундамент стіни, яку в майбутньому треба буде добудовувати. Ми пильно спостерігаємо за ефектом і готові ініціювати додаткові бар’єри для російського ресурсу, якщо такі підозри будуть», — каже митник.  

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти