В начало

У Петропавловську-Камчатському, як і раніше, полуніч


Олег Гірко, старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні

Котирування Брента ось уже кілька тижнів торгуються у досить вузькому діапазоні $90-95/бар. Як було зазначено у попередніх публікаціях, засідання OPEC і зниження видобутку на 2 млн призвело лише до короткострокового стрибка до $98/бар.

Картель у принципі досяг своєї основної мети – стабілізації цін. Гарячковим спробам Жори Бідона збити ціни шляхом продажу стратегічних запасів протистоїть... рекордно низький рівень цих самих запасів, особливо дизеля і бензину на східному узбережжі. Сьогоднішня статистика підтвердила зростання комерційних запасів нафти на 2.6 млн бар. Враховуючи 3.4 млн продажів зі стратегічного запасу, маємо на руках мінус 829 тис. бар. Запаси дистилятів зросли на 170 тис. бар., досягнувши 106.4 млн бар., що на 20% нижче за середній рівень за останні п'ять років.

Постачання бензину у порт Нью-Йорка різко впало через ремонтні роботи й страйки на НПЗ Європи, тоді як місцеві переробники позакривали потужності на східному березі за останні роки через низьку маржинальність. RBOB Nov22/Dec22 досяг нового рекорду 39.12 цента за галон. На початку жовтня це коштувало лише 9!

Європа на рік купує у рф 200 млн бар. дизеля. З лютого лавочку прикриють, компенсація вже йде за рахунок інших виробників, зокрема Кувейту і Саудівської Аравії. Китай також збільшив експортні квоти. Переможцем у будь-якому разі виходять судновласники, особливо якщо врахувати швидкість, з якою руссо (ін)туристо скуповують судна.

Структура ринку, як і раніше, карає любителів позасмагати на даху терміналу – Gasoil Nov22/Dec22 у беквардації за 78 доларів за тонну!

Дуже популярні подорожі залізницею, особливо БАМ і Транссиб – Монголія стала найбільшим імпортером залізницею станом на вересень-2022. Враховуючи розбіжності між внутрішнім споживанням і закупівлями, можна припустити, що баланс іде у північний Китай. Грузія наростила залізничний імпорт з росії на 571% порівняно з 2021 роком – 422 kt пішло через перевали Кавказу на південь під мирний стукіт коліс. З червня рф також активно обслуговує Кандагар & Co – в Афганістан ідуть бензин, солярка і вго. кремль, як і раніше, офіційно не визнав талібану, але встояти перед бартерною пропозицією родзинок і цілющих трав, мабуть, неможливо.

Польща посіла друге місце у низці залізничних імпортерів з рф. Обсяги за січень-вересень зросли на 25%, перевищивши 1 млн тонн. Цілком можливо, що надлишки потрапляють в Україну, на думку агентства «Кплер».

Природний газ TTF вже позавчора пробив позначку EUR 100/МВт·год, що не може не тішити європейських споживачів. З одного боку, як і раніше, є черги LNG-танкерів, які прагнуть розвантажитися. Основний чинник падіння котирувань – незвичайно тепла погода для цієї пори року – у Лондоні було до +17°C сьогодні в обід, тоді як у Петропавловську-Камчатському вже давно полуніч. Німеччина заповнила сховища на 97%. Виробники добрив запускають потужності знову – зараз у роботі 47% установок порівняно з 30% у вересні. BASF заявив про постійне перенесення потужностей з Європи до інших регіонів: цього року європейські заводи компанії витратили на газ на $2,2 млрд. більше, ніж 2021-го.

Спотові угоди щодо газу в Західному Техасі відбуваються за мінус $2.5/MMBtu через неполадки на LNG-терміналах. А в Петропавловську-Камчатському, як і раніше, полуніч. І це надовго.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти