В начало

Повернення акцизів на пальне: плюси, мінуси, підводні камені…


Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95»

Стисло з основних питань, які мені надсилають:

Будь-яка держава живе за рахунок податків. А в Україні наступного року податки на 100% сформують оборонний бюджет держави. Тому їх повернення – логічний і очікуваний крок, хоча ніхто їх платити не хоче й не любить. Акциз на бензин і дизель складе 4 грн/л, на автогаз – 2 грн. Це 7-8% від кінцевої ціни на АЗС. До війни це навантаження на бензині було 40%, на дизелі – 25%, на газі – 15%. Довідково: у Європі податкове навантаження на пальному сягає 70%.

– Податок повернуто не повністю – ці ставки в середньому у півтора раза менші, ніж були. За нашими розрахунками, ці ставки дадуть у бюджет наступного року 31 млрд грн. Старі ставки дали б 43 млрд грн. Це часткове повернення, а галасу було начебто їх підвищили втричі.

– Цільове призначення акцизів згідно з ухваленим законом – відбудова, ремонт і утримання дорожньої інфраструктури. У цьому зацікавлена й економіка, і приватні автовласники, й армія. Якщо 2021 року акцизи дали в Дорожній фонд понад 70 млрд грн (біля $3 млрд), то зараз буде 31 млрд ($0,8 млрд). Валютний еквівалент наведено, бо багато матеріалів для цієї галузі має імпортне походження.

– Підвищення цін на АЗС не буде. Так, акциз збільшить закупівельну вартість, але у вересні вона знизилась через падіння світових цін на нафту й нафтопродукти. Ціни на бензин і дизпальне залишаться стабільними. Можливе незначне здорожчання автогазу – в межах 1 грн/л.

– Ризики. Через високий видобуток газоконденсату, знищення легальних НПЗ і високі закупівельні ціни імпорту (зліт світових цін плюс націнки закордонних постачальників плюс витратна логістика) відбувся ренесанс міні-НПЗ. Цьому також сприяв дозвіл держави постачати на ринок пальне класів Євро-3 і Євро-4. Коли акцизу не було, це була проблема лише споживачів, бо цей низькоякісний продукт затопив усю країну (за винятком хіба що західної частини). Зараз з’являється акциз, який ці «вітчизняні виробники» сплачувати не збираються. Тому разом зі споживачем страждатиме й бюджет. Державі треба покласти край цій практиці, особливо в умовах, коли податки формують оборонний бюджет країни. Нелегальні виробники мають або легалізуватись, або залишити ринок. Відповідні органи знають усі адреси.

– Порада: будьте уважні, пильнуйте за маркуванням пального (його клас має бути позначено на стелі АЗС і документах у куточку споживача). Не ведіться на низьку ціну, пам’ятайте про  погану «юшку». Ремонт обійдеться дуууууже дорого, надто зараз. Воно вам треба?

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти