В начало

Газ «Укрнафти»: контролюй або йди


Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95»

Наприкінці квітня «Укрнафта» (50% акцій належить «Нафтогазу України», 42% – групі «Приват» Ігоря Коломойського) продала на аукціоні 14 тис. т скрапленого газу за ціною 28 000 грн/т. Але за день до цього «Укргазвидобування» (100% належить НАКу) продало аналогічний газ за 55 000 грн/т. Як може бути такою різниця на один і той самий товар? Різниця на обсязі – майже 380 млн грн.

Сума надто велика, щоб не звернути на неї уваги.

За останні 15 років я писав про аукціони «Укрнафти», й у цій історії, здається, було вивчено всі можливі варіанти. Чи означає це, що «Укрнафта» втратила ці гроші? Можливо, але не факт.

«Укрнафта» має свою мережу автозаправних станцій, яка продає зокрема й скраплений газ. Але спрямувати свій газ напряму на АЗС вона не може, бо відповідно до закону повинна виставляти весь газ власного виробництва на аукціон. Згідно з логікою процесу, вона мала продати газ за 55 на аукціоні, а потім на ринку шукати цей обсяг для завантаження мережі. Звісно, за 55 уже ніхто б не продав. Не продали б і за 60.

Тому менеджмент «Укрнафти» багато років тому вигадав наступну схему, яка стосується й продажу нафти на аукціонах: обсяги за стартовою ціною продаються компанії-посереднику, яка потім продає ресурс назад «Укрнафті» з невеликою комісією за «клопоти». Це так звана операція зворотного викупу. Звісно, посередник «приватівський». Назвати це аукціоном можна лише умовно. Та формально процедури дотримано.

Чи була застосована процедура зворотного викупу цього разу? Це й буде відповіддю на питання, чи втратила «Укрнафта» ті 380 млн грн. Якщо операція була, «Укрнафта» реалізує цей газ на АЗС за ринковими 55 000 грн/т (а з урахування зростання цін на газ, то, може, й більше) й отримає відповідний прибуток.

Це повинні перевірити акціонери, тому що йдеться про їхні гроші. У нашому разі це має бути «Нафтогаз України» як наш представник в «Укрнафті».

Загалом тема аукціонів уже давно набридла. Діагноз усім давно зрозумілий. Що можна зробити?

1. Скасувати аукціони. Нехай «Укрнафта» спрямовує газ на АЗС напряму й отримує прибуток від роздрібної реалізації. Зокрема, так робить і «Укргазвидобування».

2. Внести зміни у постанову про аукціони, дозволивши реалізацію свого газу через свої АЗС. Продаж залишкових обсягів доручити «Укргазвидобуванню», в них продавати з аукціонів виходить набагато краще.

3. Розділити «Укрнафту». Якщо між партнерами немає довіри, треба розбігатись. Минулої осені проєкт був «на виході», але його було забанено через репутаційні ризики президента, якого опоненти торпедували наративами про зв'язок із Коломойським. Та не впевнений, що зараз ми готові до таких проєктів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти