У початок
Як Shell прискорює прогрес 2022 року

Як Shell прискорює прогрес 2022 року

Спецпроєкт

Війна росії проти України не лише призвела до гуманітарної катастрофи в країні, а й вплинула на багато галузей промисловості. Серед них значне місце посідає безпека енергетичного сектору, оскільки через нього стає зрозумілим майбутній розвиток альтернативних джерел енергії й спрямування в потрібне русло відповідних рішень у довгостроковій перспективі.

Сталий розвиток тісно пов’язаний із основною діяльністю компанії Shell і перебуває в основі її стратегії «Прискорюючи прогрес». Що було зроблено на цьому напрямі 2021 року, і чому саме сьогодні реалізація цієї стратегії є особливо важливою в Україні? Детальніше про це читайте в статті.

Прискорюючи прогрес

Метою стратегії Shell «Прискорюючи прогрес» є пришвидшення переходу бізнесу до скорочення вуглецевих викидів, зорієнтованого на благо суспільства, зі строгим дотриманням фінансової дисципліни. Стратегію спрямовано на забезпечення максимальної цінності для акціонерів Shell, споживачів і суспільства загалом і на виконання довготривалого зобов'язання компанії щодо сприяння сталому розвитку.

Короткострокові й довгострокові інтереси Shell орієнтовано на шлях до досягнення нульового рівня викидів, а економічні, екологічні й соціальні зобов'язання та цілі досягаються за допомогою:

генерування акціонерної вартості: зростаюча вартість за рахунок динамічного портфеля й дисциплінованого розподілу капіталу між акціонерами компанії;

• досягнення нульових викидів разом із суспільством: співпраця компанії з клієнтами в різних секторах із метою прискорення переходу до нульових викидів;

• покращення життя: завдяки продуктам і діяльності компанія суттєво підтримує інклюзивність суспільства;

• з повагою до природи: захист навколишнього середовища, зменшення відходів і позитивний внесок компанії в біорізноманіття.

Генерування вартості акціонерів

Упродовж десятиліть світ іще перебуватиме в залежності від нафти й газу. Однак Shell усе менше зосереджується на діяльності, спрямованій на розвідку, буріння й видобуток нафтогазової продукції, водночас надає перевагу якості, а не обсягам. У Shell річний видобуток нафти досяг свого піку ще 2019 року, і очікується, що загальний видобуток нафти скорочуватиметься на 1-2% на рік до 2030-го.

Shell очікує щорічного скорочення видобутку нафти у зв’язку зі зниженням обсягу її інвестицій у виробничу діяльність із розвідки, буріння й видобутку нафтогазової продукції. Викиди від діяльності бізнесу геологорозвідки та видобутку включають у себе порівняно невелику кількість від загальних прямих викидів (Scope 1) і непрямих викидів, а саме викидів підрядників Shell (Scope 2). Загалом кількість викидів від 2016 року вже була зменшено на 25%.

Досягнення нульових викидів разом із суспільством

У 2021 році Shell змінила й реструктурувала свою організацію з масштабною метою – інтегрувати стратегію енергетичного переходу в основу всієї діяльності. Компанія зробила значний крок до того, щоб стати бізнесом із нульовим рівнем викидів, й поставила за мету скоротити абсолютні викиди, спричинені власною діяльністю, із викидів Scope 1 та Scope 2 на 50% до 2030 року (порівняно з рівнем 2016-го) на чистій основі. До кінця 2021 року Shell уже скоротила викиди Scope 1 і 2 від своїх операцій.

Згідно зі стратегією «Прискорюючи прогрес», мета Shell стосовно кліматичного збереження полягає в тому, щоб стати бізнесом із нульовим рівнем викидів енергії до 2050 року, що відповідає прогресу суспільства в досягненні цілей Паризької угоди ООН щодо зміни клімату.

Стати енергетичним бізнесом із нульовим рівнем викидів означає скорочення викидів від діяльності самої компанії, а також пального та інших енергетичних продуктів, таких як електроенергія, яку компанія продає своїм клієнтам. Це також означає перехоплення й зберігання будь-яких викидів, які залишилися, за допомогою спеціальних технологій, захист природних поглиначів вуглецю і надання високоякісних природних рішень своїм клієнтам, щоб компенсувати неминучі викиди. Shell також співпрацює зі своїми клієнтами та різноманітними секторами економічної діяльності, щоб допомогти їм знайти свої шляхи для досягнення нульових викидів, які сприятимуть підвищенню попиту на нові низьковуглецеві продукти.

З повагою до природи

Паралельно з відповідальним енергетичним переходом захист навколишнього середовища й надалі залишається у фокусі Shell під час її бізнесової діяльності. Ще 2021 року компанія запустила ініціативу «З повагою до природи», яка визначає екологічні амбіції Shell стосовно біорізноманіття, чистоти й економії води, циркулярної економіки та відходів, а також якості повітря. Зокрема, торік Shell реалізувала пілотні проєкти, які допоможуть розробити й протестувати нову методологію оцінювання циркулярності, яку компанія впроваджуватиме в роботу низки власних підприємств упродовж 2022-го. Це допоможе краще зрозуміти, як операції зменшують відходи, сприяють їхньому повторному використанню й переробці, а також допоможе визначити подальші цілі, які Shell формуватиме й досягатиме у 2022 році.

Компанія також прагне, щоб власна діяльність мала позитивний вплив на біорізноманіття. Так, Shell планує звести до мінімуму вплив своїх наземних та офшорних проєктів на біорізноманіття й екосистеми, незалежно від того, чи то життя на суші, чи життя під водою. Shell застосовує ієрархію пом'якшення наслідків, тобто за основу ухвалення рішень бере принцип, який включає в себе послідовність із чотирьох ключових дій: уникати, мінімізувати, відновлювати, наповнювати.

Змінюючи життя

Shell дбає не тільки про навколишнє середовище, вона також щорічно витрачає десятки мільярдів доларів на товари й послуги в громадах, де ведеться бізнесова діяльність компанії. Вона прагне до позитивної динаміки як у країнах загалом, так і в місцевих громадах, надаючи можливості їхнім членам навчатися й закріплювати набуті навички, і таким чином поліпшує місцевий економічний розвиток та забезпечує населення робочими місцями.

Shell прагне досягти показника 35% представництва жіноцтва у своєму керівному складі до 2025 року і 40% – до 2030-го. Shell також прагне урізноманітнити расове й етнічне представництво у своїй команді, щоб краще відображати спільноти, в яких діють і живуть працівники компанії. За підсумками 2021 року, частка жінок на керівних посадах становила 29,5%, що вище на 1,7 процентного пункту порівняно з кінцем 2020-го.

Shell в Україні дотримується глобального зобов'язання компанії зберігати й розвивати гендерну рівність у своїй українській команді, й цієї мети було успішно досягнуто. Так, відсоток жінок на керівних посадах у «Shell в Україні» становив 50% станом на 2021 рік, попри те компанія й далі розширює можливості жінок стосовно досягнення своїх кар'єрних висот у Shell.

Увесь менеджмент Shell прагне забезпечити комфортне, дбайливе й інклюзивне середовище для ЛГБТ+ і людей з обмеженими можливостями, щоб вони могли бути самими собою й повністю розкрити свій потенціал на підприємстві. Торік компанія отримала найбільшу кількість балів (92,4%) за підтримку ЛГБТ+ спільноти у щорічному рейтингу «Гідність на робочому місці 2021». Попри досягнення, до 2030 року компанія зробить свою мережу АЗС ще більш інклюзивною й зручною для клієнтів з інвалідністю.

Діяльність Shell сприяє розвитку економіки за рахунок сплати податків, надання робочих місць і можливостей для бізнесу. Компанія також здійснює значні соціальні інвестиції у тих сферах, які визначено потребами й пріоритетами місцевих громад. Ці фінансові вкладення нерідко є добровільними, іноді вимагаються урядами або договірними умовами. Таким чином, 2021 року Shell вклала майже 149 млн доларів США в соціальні проєкти в громадах, у яких працюють підрозділи компанії, для розвитку широкого спектру сфер – від освіти й до безпеки дорожнього руху.

Змінюючи життя в Україні

Хоча 2021 року Shell і досягла значних результатів у сталому розвитку, стратегія «Прискорюючи прогрес» для компанії – це активний скоординований рух до більш екологічного та кращого майбутнього, яке виходить за межі суто енергетичної сфери.

У межах стратегії та ініціатив компанія Shell і далі надає негайну й необхідну підтримку своїм працівникам і громадянам України під час війни. Shell не просто веде бізнес – вона намагається максимально підтримувати спільноти, в яких працює. У цей складний період російсько-української війни Shell вважає особливо важливим продовження реалізації своєї стратегії й надання допомоги українцям, які переживають скрутні часи.

Разом із гуманітарними організаціями в самій Україні та сусідніх із нею країнах, куди прямують мільйони біженців, Shell зосередилася на поліпшенні умов життя українців.

У межах своєї діяльності в Україні й Польщі компанія зобов'язалася виділити майже 11 млн доларів США кільком гуманітарним організаціям, щоб допомогти українцям. А нещодавно посольству України у Великій Британії було передано 30 млн доларів США на програму гуманітарної допомоги «WithUkraine», ще 30 млн буде передано міжнародним гуманітарним організаціям, які допомагають народу України.

Shell також надає допомогу продукцією й товаром, зокрема, пальним і безкоштовними кавою й чаєм критичній інфраструктурі для її транспортних засобів і водіїв, аварійним службам (пожежним, службам «Швидкої допомоги») та для транспортування гуманітарної допомоги місцевим і регіональним органам влади. Компанія й надалі спрямовуватиме свої ресурси на те, щоб підтримати Україну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти