У початок
Шлях Shell до вуглецевої нейтральності: ключові досягнення у 2022 році

Шлях Shell до вуглецевої нейтральності: ключові досягнення у 2022 році

Спецпроєкт

Щоб до 2050 року стати енергетичним бізнесом із нульовим рівнем викидів вуглецю, Shell щороку вживає значних заходів для зменшення свого вуглецевого сліду. Минулого року компанія продовжила працю в декількох напрямках для досягнення цієї мети: від скорочення викидів і підвищення енергоефективності своєї діяльності до розробки більш низьковуглецевих рішень і способів компенсації викидів. У пропонованій статті аналізуються найзначніші досягнення Shell у сфері декарбонізації упродовж 2022 року.

На шляху до нульових викидів

Для Shell зміна клімату становить матеріальний ризик – як сам по собі, так і у зв'язку з енергетичним переходом, до якого він призводить. З одного боку, маючи численні об'єкти, які працюють по всьому світу як на суші, так і в морі, Shell повинна мати можливість управляти фізичними наслідками зміни клімату. З другого боку, зміна клімату та її наслідки можуть вплинути на такі фактори, як попит на продукцію Shell, операційні витрати, ланцюжки поставок, ринки, регуляторне середовище, а також на ліцензії компанії на діяльність та судові процеси.

Для того, щоб забезпечити досягнення мети стати вуглецево-нейтральним бізнесом, Shell систематично встановлює низку короткострокових цілей, яких необхідно досягти за певний період. Зокрема, до 2030 року компанія планує скоротити прямі викиди парникових газів із джерел, які перебувають під операційним контролем Shell (Scope 1), і непрямі викиди парникових газів від генерації придбаної енергії, споживаної активами Shell, які теж перебувають під операційним  управлінням (Scope 2), на 50%. Ці дві сфери, разом зі Scope 3, а також інші непрямі викиди парникових газів, включаючи викиди, пов'язані з використанням енергетичних продуктів, які продаються Shell, — закладають основу всіх політик і стандартів ефективності Shell у сфері декарбонізації.

2022 року третина загальних грошових капітальних витрат Shell — $8,2 млрд — була спрямована на низьковуглецеву енергетику та неенергетичні продукти. З цієї суми близько $4,3 млрд було інвестовано в такі низьковуглецеві енергетичні рішення, як біопальне, водень та зарядні пристрої для електромобілів, а також вітрова й сонячна енергетика. Решта $3,9 млрд була спрямована на розробку неенергетичних продуктів, зокрема хімікатів і мастильних матеріалів, а також у роздрібну торгівлю.

Посилення операцій

Одним з основних показників, який Shell використовує для вимірювання операційного прогресу, є чиста вуглецева інтенсивність компанії – це середня інтенсивність, зважена за обсягом продажів енергетичних продуктів, що реалізовуються компанією. 2022 року компанії вдалося досягти зниження чистої інтенсивності вуглецю на 1,3% порівняно з попереднім роком. Найбільшим рушієм цього досягнення стало зростання продажів та попиту на низьковуглецеву енергію.

Розрахунки вуглецевої інтенсивності Shell також включають викиди парникових газів від активів і діяльності, які перебувають під операційним контролем Shell (Scope 1 і 2), а також викиди, пов'язані з використанням енергетичних продуктів компанії (Scope 3). 2022 року Shell теж досягла помітного прогресу за цими показниками.

Зокрема, завдяки кільком вилученням активів, зупинці чи конвертації існуючих активів, а також проєктам зі зменшення викидів парникових газів та купівлі електроенергії з відновлюваних джерел, прямі викиди парникових газів (Scope 1) скоротилися з 60 млн тонн еквівалента CO2 (2021 рік) до 51 млн тонн (2022 рік). Оскільки непрямі викиди парникових газів пов'язані з імпортованою енергією (Scope 2), компанія також досягла зниження до 7 млн тонн еквівалента CO2 порівняно з 8 млн тонн 2021-го. У сукупності ці скорочення дали змогу компанії досягти скорочення викидів Scope 1 і 2 на 15% порівняно з попереднім 2021-м роком.

Shell також приділяє пильну увагу скороченню викидів ще одного потужного парникового газу, який має чи не більший вплив на глобальне потепління порівняно з вуглекислим — метану. Наразі метою Shell є утримання викидів метану для експлуатованих нафтогазових активів нижче 0,2%, і 2022 року це зобов'язання було виконано з діапазоном інтенсивності викидів нижче 0,01% до 0,7%.

Говорячи про інше джерело шкідливих викидів — спалювання, тобто процес згорання природного газу під час видобутку нафти, — наприкінці 2021 року Shell переглянула свою мету повністю усунути рутинне спалювання газу зі своїх потужностей, що експлуатуються під час видобутку. Спочатку встановлена на 2030 рік, ця мета була перенесена на 2025-й, і впродовж минулого року загальне спалювання у Shell уже знизилося до 3,0 млн тонн еквівалента вуглекислого газу (CO2e)порівняно з 4,5 млн тонн CO2e у 2021-му.

Трансформація галузі

Оскільки викиди, пов'язані з використанням енергетичних продуктів, що продаються Shell (Scope 3) і становлять більшу частину загальних звітів компанії про викиди, Shell прагне трансформувати попит на енергію в бік більш екологічних рішень. Для цього компанія планує забезпечити ще більше електроенергії з відновлюваних джерел для своїх клієнтів, а також розробляє альтернативні види пального з низьким і нульовим вмістом вуглецю, такі як біопальне й водень.

Уже на сьогодні компанія щорічно обслуговує понад 2 млн клієнтів відновлюваною електроенергією й газом, а в Австралії, Німеччині, Нідерландах, Великій Британії та США використовує технологію розумного будинку.

2022 року близько $3,5 млрд капітальних витрат було інвестовано в бізнес Shell Renewable and Energy Solutions. Це дало змогу компанії в Австралії та на Філіппінах розширити свою діяльність із наземної вітроенергетики, в Індії, Італії, Іспанії та Великій Британії придбати підприємства сонячної енергетики, в Австралії – завоювати роздрібні інтереси та розширити операції з електромобілями. Крім того, разом зі своїми партнерами Shell виграла тендери на будівництво чотирьох офшорних вітрових електростанцій в Нідерландах, Великій Британії та США.

Ще один важливий сектор, на який Shell покладає надії, — це розвиток біопального. Компанія виробляє біодизельне пальне, біоетанол, біометан, відновлюване дизельне пальне (HVO) та стійке авіаційне пальне (SAF). Оскільки ці види пального можуть змішуватися зі звичайними й не вимагають інвестицій у нову інфраструктуру, їх можна розглядати як робочий варіант скорочення викидів від транспорту, включаючи такі сектори, як авіація, морський і автомобільний транспорт. 2022 року глобальне споживання біопального Shell у бензині та дизельному пальному зросло з 9,1 до 9,5 млрд літрів, що становить близько 6% світового споживання біопального.

Щодо перспективних енергоносіїв, то варто також згадати проєкти Shell, засновані на використанні водню. Минулого року компанія приступила до реалізації амбітного проєкту з будівництва найбільшого в Європі заводу з виробництва відновлюваного водню Holland Hydrogen I, а також розширила свою мережу водневих заправних станцій до 50 об'єктів у США, Канаді, Німеччині та Нідерландах.

Контроль викидів

Оскільки повністю уникнути викидів в енергетичному секторі все ще неможливо, Shell бере активну участь у проєктах, спрямованих на їх уловлювання та зберігання, а також на компенсацію вуглецевого сліду за рахунок вуглецевих кредитів.

2022 року витрати Shell на розвиток технологічних можливостей уловлювання та зберігання вуглецю (CSS) сягнули близько $220 млн, тобто зросли на 51% порівняно з 2021 роком. Ці кошти дали змогу не тільки підтримати існуючі об'єкти, а й розпочати нове партнерство щодо проєктів CSS у Брунеї, Китаї, Японії, Малайзії, Південній Кореї, США та Західній Австралії.

Результати існуючих проєктів за участі Shell уже демонструють позитивні результати. Наприклад, із початку своєї роботи 2015 року проєкт Quest CCS у Скотфорді (Канада) уловив і безпечно зберіг понад 7,5 млн тонн CO2. А з 2024 року норвезьке спільне підприємство Northern Lights CCS планує транспортувати та зберігати близько 800 000 тонн CO2 щорічно для Yara – компанії, що займається підживленням сільськогосподарських культур.

Іншим способом контролю викидів, що залишилися, є вуглецеві кредити, які дозволяють компенсувати чи зменшити вуглецевий слід за допомогою проєктів кліматичних дій. У цьому напрямку Shell інвестує в проєкти природних екосистем, а також купує вуглецеві кредити, отримані в результаті інших природоорієнтованих проєктів і технологій. 2022 року ці проєкти були підтримані Shell інвестиціями в сумі $69 млн, а ще $23 млн було виділено на технологічні проєкти. Це включає такі дії, як підтримка проєкту зі збереження лісів на Філіппінах, що спрямований на відновлення понад 10 000 га вирубаних земель, і придбання частки в бразильському Carbonext, який захищає понад 1,6 млн га тропічних лісів Амазонки.

Упродовж минулого року Shell видала близько 5,8 млн вуглецевих кредитів від імені своїх клієнтів, пропонуючи можливість компенсувати викиди CO2 своїм клієнтам автопарку в 21 країні та роздрібним клієнтам на більш ніж 4000 АЗС у 9 країнах.

Перехід компаній до чистого нульового рівня викидів вимагає одночасних дій у багатьох сферах, і це не може відбуватися ізольовано від громад, світової економіки та інших бізнесів. Тільки працюючи спільно над трансформацією споживчого попиту і зміною концепції того, якою має бачитися сучасна енергетика, світове суспільство може досягти цієї мети.

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти