У початок
Російського газу в Польщі більше немає? Нічого подібного

Російського газу в Польщі більше немає? Нічого подібного

До Польщі все ще надходить російський скраплений нафтовий газ (LPG), який використовується в країні переважно як автогаз. Документи, які отримав Business Insider, свідчать, що лише за січень залізницею через білорусь у Польщу приїхало 74,7 тис. тонн цієї сировини. «Торгівля процвітає, оскільки вона зумовлена переважно ціною й надлишком пропозиції з росії», — пояснює Мацей Чиж із Gaspol.

  • З початку війни до Польщі безперервно надходить LPG з росії. ЄС не запроваджував ембарго на цю сировину, але польський уряд запевнив, що її імпорт буде припинено.
  • Коли стало зрозуміло, що ЄС не вводив санкцій щодо імпорту LPG, і після досвіду з вугільним ембарго імпорт з росії відновився, повідомила Польська асоціація.
  • Галузь насторожує, що частина російського газу регулярно потрапляє в Україну через такі країни, як Польща, як газ невизначеного походження. «Це неприпустимо», — кажуть в Українській асоціації скрапленого газу.

Тиждень тому міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москва на запитання Польського радіо 1, чи Польща все ще імпортує вуглеводні зі сходу, відповіла: «Газу більше немає: ні СПГ, ні трубопроводу, ні газу з росії». Тим часом російський скраплений газ (LPG) досі надходить до країни, використовується як паливо для автомобілів, а також для опалення теплиць і будинків. Документи, які ми отримали, свідчать, що лише за січень залізницею через білорусь до нас приїхало 74,7 тис. тонн рідкого газу. У лютому до середини місяця – майже 41 тис. тонн.

Джерела з галузі стверджують, що російський газ змішується з польським у таких пропорціях, що ним можна вільно торгувати. Так і йде, наприклад, в Україну. На цій проблемі також акцентує увагу Українська асоціація LPG у листі до Міненерго України від 10 лютого. У галузі зазначили, що після початку розв’язаної росією повномасштабної війни постачання скрапленого газу почали здійснюватися через західний і південно-західний кордони країни. Основними транзитними країнами стали Польща, Румунія й країни Балтії.

«Однак протягом усього цього періоду спостерігалося реальне зростання постачань скрапленого газу російського походження, що транспортується через території основних транзитних країн. В Асоціації скрапленого газу впевнені, що частина російського продукту регулярно потрапляє на український ринок як газ невстановленого походження. Це неприпустимо», — йдеться у листі організації.

Business Insider потрапили документи українських митників, які свідчать, що в січні в Україну з Польщі в'їхало 32 тис. тонн скрапленого газу, а за 1-15 лютого – ще 32 тис. тонн.

«З початку повномасштабної війни до Польщі безперервно надходить LPG з росії. У середньому йдеться про 100 тис. тонн на місяць», — підтверджує Мацей Чиж, речник Gaspol. Це один із головних дистриб’юторів скрапленого газу в Польщі, який після торішнього лютневого нападу росії на Україну відразу відключився від російських постачань.

«Торгівля процвітає, тому що вона контролюється з росії в основному цінами й надлишком пропозиції. В останні дні 2022 року російські котирування раптово почали падати, тоді як західні виросли. За короткий час російські постачання стали вдвічі дешевшими за товари, доступні на Заході. Ціни впали приблизно до 400-430 $/т. І це в умовах, коли транспортування з центру росії до Європи коштує близько $300/т. Сьогодні ми бачимо черги з танкерів на східному кордоні й спостерігаємо, що ланцюжки постачання знову рухаються в бік російського газу», — наголошує Чиж.

Ідея ембарго провалилася

Польські споживачі щорічно споживають 2,4 млн тонн LPG, з яких 2,1 млн тонн надходить з-за кордону. Щороку половина необхідного газу імпортувалася з росії. Після початку повномасштабної війни торік у лютому польський уряд оголосив про відмову від імпорту сировини з росії, але законодавчо заблокувати імпорт LPG не вдалося. У квітні, коли парламент працював над постановами, що запроваджують заборону на торгівлю російським вугіллям, сенатори запропонували поширити ембарго і на російський скраплений газ. Однак цю поправку було провалено в Сеймі голосами депутатів ПіС. Днем пізніше прем'єр-міністр Матеуш Моравецький стверджував, що імпорт LPG зі Сходу все одно буде заблоковано.

«Ми відмовляємося від LPG до кінця року, готуємо інфраструктуру й напрямки імпорту, щоб імпорту з росії не було», — запевнив Моравецький 14 квітня 2022 року. Однак прем’єр-міністр не дотримав цієї обіцянки.

«Після лютневого вторгнення хвилі страхів, спровокованих ринковими ризиками, пов’язаними з постачаннями з росії, і квітневих заяв прем’єр-міністра про розгляд ембарго Швеція на короткий час вискочила на перше місце серед постачальників LPG для Польщі. Коли стало зрозуміло, що ЄС не наклав санкцій на імпорт скрапленого газу, і після досвіду вугільного ембарго, яке призвело до того, що політики були обережні у введенні подальших обмежувальних заходів, імпорт з росії відновився», — сказав Бартош Квятковський, генеральний директор POGP.

Останні дані POGP свідчать, що в першому півріччі 2022 року росія залишалася основним постачальником LPG до Польщі. Постачання з цього напрямку становили 50% всього імпорту. Частка постачань зі Швеції в загальному імпорті LPG склала 32,2%, що означає зростання на 13,3% порівняно з попереднім роком. «Новим явищем 2022 року став реекспорт LPG в Україну. Це видно на дорогах з кількості цистерн, які їдуть на схід», — додає Квятковський.

Необхідні європейські норми

Однак частина промисловості вказує на обмеження, які виникають, наприклад, через обмежену пропускну здатність польських портів, які повинні були б приймати більшу кількість LPG у разі потенційного закриття можливості імпорту російського газу.

«Щоб можна було говорити про будь-які, навіть гіпотетичні, обмеження сировини, що ввозиться з підсанкційних територій, проблему має бути верифіковано не лише на національному, а бодай на європейському рівні. Нагадаю, що в переліку підсанкційної сировини скрапленого газу немає. Я вважаю, що лише комплексний підхід до вирішення питання збереження джерел постачання скрапленого газу як зі Сходу, так і з Заходу може виявитися ефективним», — стверджує Адам Левандовський, генеральний директор Bałtykgaz.

Водночас він вказує на ризик запровадження ембарго на російський газ винятково з боку Польщі. «Занадто вузькі нормативні акти, наприклад, лише національні, можуть бути основою для можливих спроб обійти постачання, які зараз зберігаються в чинному правовому режимі. Іншими словами, накладення санкцій однією з країн на вибрані товари може призвести до того, що ті самі товари будуть доставлені в цю країну іншими торговими шляхами, на які не поширюються санкції», — зазначає Левандовський.

Джерело: Business Insider

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти