У початок

ЗСУ завдали удару по захоплених росією «вишках Бойка»

Збройні сили України завдали удару по бурових платформах «Чорноморнафтогазу», захоплених росією 2014 року під час окупації Криму, відомих також як «вишки Бойка».

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Інформацію також підтвердив голова окупаційної влади Криму сєргєй аксьонов, передає «Бізнес.Цензор».

«Сьогодні вранці ворог завдав удару по бурових платформах «Чорноморнафтогазу», – написав аксьонов на своєму каналі в Telegram.

Він уточнив, що удару було завдано близько 8:00 за московським часом, наразі триває рятувальна операція.

Нагадаємо, навесні 2014 року росія окупувала Крим і незаконно захоплила розміщені там активи українських компаній, включаючи газодобувне обладнання «Чорноморнафтогазу» й українські бурові вишки «Петро Годованець» і «Україна» (відомі як «вишки Бойка»). Вишки на той час знаходилися у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі. У грудні 2015 року бурові платформи було переміщено до Голіцинського родовища біля узбережжя Криму.

У лютому 2018 року Генпрокуратура оприлюднила схему розподілу коштів, вкрадених під час купівлі бурових платформ для державного «Чорноморнафтогазу» у 2011-2012 роках. Так, $95 млн було перераховано на рахунки, підконтрольні Віктору Януковичу і Сергію Арбузову, якого оголошено у цій справі в розшук.

Водночас, зі слів на той час генпрокурора Юрія Луценка, прокуратура не знайшла доказів причетності до корупційної схеми голови «Опозиційного блоку» Юрія Бойка, який за часів Януковича був міністром енергетики й безпосередньо підписував рішення про закупівлю вишок.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти