У початок

Зростання постачань СПГ із США у Європу компенсує падіння в I півріччі

Згідно з попередніми даними Kpler, постачання СПГ із США у Європу зросли на 3,45 млрд куб. м, або на 10% у першому півріччі 2023 року — до 38 млрд куб. м, компенсувавши падіння поставок з Катару, росії та Нігерії на 1,74 млрд куб. м. Про це повідомляє Montel.

Постачання зі США становило майже 47% загального обсягу 81,2 млрд куб. м, імпортованого європейськими країнами в січні-червні, що відповідає його частці в першій половині минулого року.

Але частка Катару скоротилася з 15,5% до 13,6%, тоді як частка росії зменшилася з 14,9% до 13,5%. Частка Нігерії становила 6,3% порівняно з 8,2% за той самий період 2022 року, свідчать дані.

Із загального обсягу Катар забезпечив 11 млрд куб. м, що на 4,6% менше за рік, тоді як поставки з росії знизилися на 1,6% до 10,9 млрд куб. м, а з Нігерії скоротилися на 16,7% до 5,1 млрд куб. м.

«Зростання пропозицій у США за перше півріччя, ймовірно, відбулося завдяки збільшенню потужності й слабкому попиту в Азії», — сказав аналітик трансатлантичного постачальника СПГ.

«Але ми повинні спостерігати деяке уповільнення надходження СПГ до Європи до кінця літа», — повідомило джерело, вказавши на низькі ціни на газ, які стримують постачальників.

Управління енергетичної інформації США (EIA) заявило, що експорт США цього року в усіх напрямках, ймовірно, зросте на 14% порівняно з минулим роком до середнього 12,07 млрд кубічних футів на день (342 млн куб. м на день) 2023 року.

Це сталося через повернення до роботи СПГ-терміналу Freeport потужністю 20,5 млрд куб. м на рік, який простоював після пожежі в червні 2022 року, але знову відкрився в першому кварталі 2023-го, а також інші нові потужності.

Апетит Європи до СПГ значно зріс після вторгнення росії в Україну торік, що змусило покупців боротися за альтернативні джерела постачання газу через політичні й міркування безпеки постачання.

Як наслідок, імпорт російського СПГ у регіон знизився в першій половині року, хоча Бельгія й Іспанія збільшили споживання, повідомила Montel минулого тижня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти