У початок

Ізраїль збільшив видобуток газу для постачання в Європу

У листопаді Ізраїль на 60%, до 0,5-12 млн кубометрів на добу, збільшив експорт газу в Єгипет, скорочений після атаки радикального палестинського руху ХАМАС на початку жовтня. Досягти такого результату дозволило поновлення видобутку на великому родовищі, пише Bloomberg із посиланням на джерело, знайоме з єгипетським імпортом.

За допомогою цього маршруту країна веде постачання пального в Європу. Наразі на тлі зниження побоювань щодо терористичних атак або розширення військових дій транзит досяг майже половини довоєнного рівня.

Видання не вказує, про яке саме родовище йдеться, проте нагадує, що в понеділок компанія Chevron розпочала постачання на внутрішній ринок із родовища Тамар, яке раніше було закрите.

Джерела Reuters стверджують, що родовище вийде на повну потужність протягом кількох днів. Паливо з нього, крім внутрішнього ринку, постачають у Єгипет і Йорданію.

Також стало відомо, що цього тижня може відновити роботу Східно-Середземноморський газопровід, яким газ від ізраїльського Ашкелона йде до єгипетського Аріша. Втім, Bloomberg зазначає, що казати про розмір збільшення постачань у Європу передчасно, оскільки частину ізраїльського газу Єгипет використовує на свої потреби. Останнім часом температура в регіоні вища, ніж зазвичай, що збільшує витрати енергії і, відповідно, газу.

Відразу після початку операції ЦАХАЛ у секторі Газа біржові ціни на газ у Європі почали різко зростати. Крім зупинки постачання ізраїльського газу, інвестори побоювалися розростання військового конфлікту й залучення в нього країн Близького Сходу. У найгіршому варіанті експерти не виключали, що ціни на пальне можуть збільшитися вдесятеро.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти