У початок

Ізраїль збільшить експорт газу в Єгипет

Міністр енергетики Ізраїлю погодився збільшити експорт газу для Єгипту, повідомляє Bloomberg. Новий дозвіл на експорт становить 3,5 млрд кубометрів на рік протягом приблизно 11 років, або 38,7 млрд кубометрів, з можливістю збільшення загального обсягу до 44 млрд кубометрів залежно від майбутнього виробництва, йдеться в заяві міністерства. Початковий запит на експорт стосувався 60 млрд кубометрів.

Новий експорт залежить від зростання видобутку газу Tamar на 6 млрд кубометрів на рік — на 60% більше від річного обсягу, який видобувається сьогодні, — починаючи з 2026 року, повідомили в міністерстві. Розширення наразі очікує остаточного інвестиційного рішення від операторів родовища, і його буде здійснено шляхом додавання третьої лінії електропередачі від свердловин Тамар до видобувної установки, а також модернізації обладнання.

Навіть зі збільшенням експорту видобутого газу має вистачити, щоб забезпечити місцевий ринок до 2048 року, заявили в міністерстві.

Ізраїль нарощує постачання своїм сусідам на тлі збільшення попиту з боку Європейського Союзу, який оговтується від найгіршої енергетичної кризи за десятиліття. ЄС прагне отримати більше скрапленого природного газу з Близького Сходу, США й інших регіонів на майбутнє, де практично не буде газу з росії, яка була його найбільшим постачальником до повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Єгипет, зі свого боку, прагне збільшити експорт СПГ приблизно на 40% з 2025 року, при цьому основна частина додаткових поставок палива спрямовується в Європу.

Газова промисловість Ізраїлю змінила правила гри для нації, принісши доходи в державну скарбницю близько 10 млрд шекелів ($2,7 млрд) з 2004 року. Відкриття біля узбережжя Середземного моря поставили країну на шлях більшої енергетичної незалежності, змінивши форму регіональних економічних зв'язків і сприяння переходу на відновлювану енергетику.

Хоча вантажі з Єгипту або через Єгипет допомогли задовольнити попит Європи, постачання практично припинилися влітку на тлі високого внутрішнього попиту. Два єгипетські СПГ-заводи не експортували паливо в червні й у серпні, а в липні здійснили лише обмежені постачання, свідчать дані відстеження руху суден.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти