У початок

Збільшення переробки на заводі PetroChina сприяє зростанню цін на важку нафту

Запуск нового китайського нафтопереробного заводу сприяє відскоку на важких ринках сирої нафти лише через кілька тижнів після того, як ціни досягли дна, пише Bloomberg.

Китайська державна компанія PetroChina, власник нового заводу, використовує постачання нафти з Канади, Колумбії й Еквадору після того, як санкції порушили доступ до сірчаної венесуельської нафти, яку він спочатку розробляв. Материнська компанія PetroChina, China National Petroleum Corp., взяла під свій контроль проєкт після того, як Petroleos de Venezuela SA відмовилася.

Зі слів джерел, знайомих із ситуацією, PetroChina зобов’язалася взяти щонайменше 8 млн барелів канадської, колумбійської та еквадорської сирої нафти, які буде завантажено наступного місяця. Канадський сорт Cold Lake пропонується на узбережжі Мексиканської затоки США зі знижкою близько $11,50 за барель до ICE Brent, повідомили два джерела. 

Це величезний поворот порівняно з початком цього року, коли знижка на експортному ринку перевищувала $20. Флагман колумбійської сирої нафти, Castilla, було продано зі знижкою в $12 за завантаження вантажів у травні, що є меншою різницею, ніж мінус $14 у квітні.

Джерела зазначають, що кінець сезону технічного обслуговування нафтопереробних заводів у США й дефіцитні постачання з Венесуели й Еквадору також підтримують ціни.

Нафтохімічний комплекс Guangdong PetroChina в Цзеян, який почав пробний запуск у жовтні, зараз перебуває в процесі нарощування. Він може переробляти 400 тис. б/д і працювати повністю на важкій нафті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти