У початок

З 2020 року на казахстанських НПЗ зафіксовано понад 400 позапланових зупинок

З 2020 року на казахстанських НПЗ зафіксовано понад 400 позапланових зупинок. Усі вони призвели до необхідності коригування вироблення нафтопродуктів.

У Міністерстві енергетики назвали кілька причин позапланових зупинок: цілорічна робота НПЗ на граничних потужностях – від 95% до 110% від проєктних; перевищення розрахункового терміну служби устаткування 20 років, зокрема у разі АНПЗ — із 1945 року, ПНХЗ — із 1978 року, ПКОП — із 1985 року. Також вплив таких зовнішніх чинників, як відсутність незалежного резервного джерела живлення (від зовнішньої мережі й власного енергоджерела), збої у подачі енергоресурсів (електроенергія, пара, водень, зокрема АНПЗ – 25%, ПНХЗ – 1,5%, ШНПЗ – 1,5% у 2020–2023 роках).

Основними причинами зниження рівня надійності обладнання є перенесення планово-попереджувальних ремонтів НПЗ від 6 до 12 місяців для забезпечення сезонної нестачі нафтопродуктів, недофінансування на системній основі заходів технічного обслуговування й нагляду обладнання через низьку вартість нафтопродуктів. А також брак кваліфікованих кадрів через перетікання на нафтогазові проєкти, повідомляє «Казінформ».

Раніше міністр енергетики Алмасад Саткалієв повідомив, що плануються роботи з розширення діючих нафтопереробних заводів (НПЗ), що збільшить обсяги виробництва нафтопродуктів у Казахстані.

З його слів, реалізація цих проєктів дозволить на 100% забезпечити зростаючу потребу внутрішнього ринку в ПММ, а також експортувати нафтопродукти у сусідні країни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти