У початок

Євросоюз планує поетапну заборону на імпорт нафти з росії – ЗМІ

Євросоюз працює над поетапною відмовою від імпорту російської нафти. Про це повідомляє видання The New York Times (NYT) із посиланням на неназваних європейських дипломатів і чиновників, передає «Інтерфакс-Україна».

«Союз зараз рухається в напрямі такої поетапної заборони, яка дозволить дати час Німеччині й іншим країнам для того, щоб домовитися з альтернативними постачальниками», – пише газета.

NYT нагадує, що схожий підхід використовувався при запровадженні заборони на російське вугілля – чотири місяці на перехідний період. У Раді ЄС повідомляли, що ембарго на постачання вугілля з рф, передбачене п'ятим пакетом санкцій, почне діяти із серпня 2022 року.

За даними газети, тему заборони на постачання нафти не винесуть на обговорення серед країн ЄС до проведення другого туру президентських виборів у Франції, який відбудеться 24 квітня. За словами чиновників, таке рішення ухвалено з метою «переконатися в тому, що вплив на ціни на газ не допоможе правому кандидату-популісту Марін Ле Пен і не підірве шанси на переобрання президента Емманюеля Макрона».

Раніше цього тижня глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Рада ЄС продовжить дебати щодо санкцій проти рф, зокрема йдеться про нафту і газ, але поки що конкретного рішення не ухвалено.

«Потрібно буде оцінити наслідки цих санкцій для російської економіки, і ми продовжимо дискусії з метою визначити, що ми ще можемо запропонувати. Ні на що немає табу. Зокрема, включаючи санкції на нафту і газ. Навіть якщо сьогодні жодного рішення й не було прийнято», – сказав високий представник ЄС із закордонних справ у понеділок на прес-конференції у Люксембурзі після засідання Ради ЄС із закордонних справ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти