У початок

Євросоюз наростив частку російського СПГ в імпорті до 15% — Reuters

Євросоюз наростив частку російського скрапленого природного газу (СПГ) у сукупному імпорті приблизно до 15%, тим самим замінивши ним понад десяту частину трубопровідного газу з росії, повідомляє агентство Reuters, посилаючись на статистику європейського блоку і дані Kpler.

Раніше в Єврокомісії повідомляли, що вже цього року ЄС має намір значно скоротити закупівлю російського СПГ. У той же час, як зазначав віце-прем'єр рф алєксандр новак, постачання СПГ з росії до Європи 2023 року досягло 15 млн тонн, або майже половину від загального експорту російського скрапленого газу.

Опитані Reuters експерти припустили, що таку динаміку можна пояснити знижками на російський СПГ. Так, за інформацією Kpler, торік порти Євросоюзу отримали понад 15,6 млн тонн СПГ з росії, що перевищило обсяг постачань за 2022 і 2021 роки.

Так, місцем найбільшого реекспортера російських постачань газу морем стала Іспанія, яка раніше не закупувала російських трубопровідний газ. Як зазначає агентство, в інформації про постачання вказано лише попередній пункт призначення, тому СПГ, що приймається в Бельгії, Франції, Іспанії й Нідерландах, «втрачає своє російське маркування, яке може відлякати покупців», перед відправкою трубопроводами або навантаженням на інші судна.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти