У початок

Європейський газ відновлюється, зважаючи на погоду й ризики постачань – Bloomberg

Європейські ціни на природний газ зросли, відновлюючись після падіння минулого тижня, оскільки температура в деяких частинах континенту може стати нижчою після періоду аномального тепла. Про це повідомляє Bloomberg.  

Порівняльні голландські ф’ючерси здорожчали на 5,8% після втрати 15% минулого тижня. Зі слів синоптика ТОВ «Максар Технолоджис», найближчими вихідними і на початку наступного тижня в деяких частинах регіону має похолодати. Це може змусити людей почати використовувати обігрівачі після тривалої затримки завдяки несезонно високим температурам.

Крім того, перебої в Норвегії стримують постачання з цієї скандинавської країни, а ще на двох родовищах у понеділок виникли проблеми з технологічним процесом, повідомляє оператор мережі Gassco.

Проте ціни залишаються під тиском після того, як тепла погода в останні кілька тижнів затримала зростання попиту на опалення в Європі. За даними Служби зміни клімату Copernicus Європейського Союзу, ця зима на континенті також має велику ймовірність значно вищих температур, ніж зазвичай.

Разом із великими постачаннями скрапленого природного газу, скороченням споживання в промисловості й ущерть заповненими зимовими сховищами це дало підстави сподіватися, що континент зможе уникнути дефіциту цієї зими, навіть попри скорочення російського експорту.  

«Таким прогнозам на зиму 2022/23 рр. сприяв дуже м’який жовтень із попитом на 20% нижчим за норму, — йдеться в записці аналітиків Deutsche Bank AG. – Хоч є деякі невизначеності щодо доступності СПГ протягом наступного року, це позитивний знак».

Багато офіційних осіб попереджають, що криза ще далека від завершення, оскільки глобальні постачання газу залишаються обмеженими, і наступна зима може виявитися складнішою. Це змушує ринок нервувати з приводу тонкої подушки й майбутньої волатильності — у разі перебоїв у постачанні чи хвилі холоду — навіть у найближчі місяці.

Станом на 8:23 ранку в Амстердамі голландський місячний газ, еталонний показник для Європи, здорожчав на 4,2% – до 102 євро за мегават-годину.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти