У початок

ВР закрила найбільший НПЗ на Середньому Заході США через вимкнення електроенергії

У четвер нафтопереробний завод (НПЗ) у Вайтінзі (штат Індіана), який виробляє 435 тис. барелів на добу (б/д), очистили від вуглеводнів після того, як збій трансформатора спричинив відключення електроенергії на всьому підприємстві й змусив евакуювати всіх працівників, крім критичних, повідомили джерела, знайомі з роботою заводу, на умовах анонімності.

Як пише Reuters, поки що незрозуміло, скільки часу знадобиться BP для перезапуску нафтопереробного заводу, який є найбільшим для компанії в Північній Америці й найбільшим на Середньому Заході, повідомили два джерела.

ВР повідомила, що НПЗ зупинився через явне відключення електроенергії, через що співробітники були змушені евакуювати офісні будівлі.

«Ми активували нашу групу екстреного реагування», – йдеться в заяві компанії.

Новини про збій на НПЗ Whiting, який стався опівдні, підштовхнули ціни на бензин і дизельне пальне у регіоні через побоювання обмеження постачання палива й знизили ціни на канадську сиру нафту через побоювання зниження попиту.

Джерела повідомили, що пізно ввечері в четвер BP почала надсилати азот у деякі агрегати для видалення з них вуглеводнів, тоді як решта продовжувала спалювати вуглеводні через факельну систему безпеки НПЗ.

При спалюванні у факелі згорають леткі вуглеводні, які неможливо нормально переробити через зупинку. Без спалювання вуглеводні можуть спричинити пожежу або вибух.

Хоча такий великий і складний НПЗ, як Whiting, може відновити роботу протягом тижня, час перезапуску може значно відрізнятися після відключень електроенергії, сказав Джон Ауерс, керуючий директор Refined Fuels Analytics.

«Перезапуск залежить від того, наскільки швидко ви зможете відновити живлення й чи є у вас якісь пошкодження», — сказав він.

«Ви можете впоратися з перебоями в електропостачанні, але це дуже складно. У вас немає приладів, коли ви втрачаєте електроенергію, тому ви не знаєте, що відбувається в блоках», — додав Ауерс.

Джерела заявили, що евакуація була найбільшою за останні роки на цьому заводі, який розташовано поруч із озером Мічиган і за 20 миль (32 км) на південний схід від центру Чикаго.

«Вони почули гучний хлопок, а потім стався збій електроенергії», — повідомило одне з джерел.

Раніше НПЗ Вайтінга було закрито 24 серпня 2022 року через пожежу в одній лінії електромережі, яка також призвела до збою охолоджувальної води. Відновлення НПЗ після тієї пожежі зайняло півтора тижня.

На Нью-Йоркській товарній біржі готівкова різниця в цінах на бензин і дизельне пальне у Чикаго підскочила на 15-20 центів на торгах у четвер – до 30 центів за галон відповідно.

За даними брокерської компанії CalRock, Western Canadian Select (WCS) із постачанням у березні, вартість якої в середу становила $18,10 за барель West Texas Intermediate (WTI), було розпродано за новинами Whiting, вона коштувала $19,00 за барель WTI.

Згідно з даними постачальника цін General Index, ціни на WCS у центрі зберігання нафти в Кушингу (Оклахома) знизилися на 25 центів, а в Х’юстоні – на 30 центів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти