У початок

Vitol купує турецьку мережу BP і її частку в терміналі ATAS Mersin

Дочірня компанія Vitol розширить свою турецьку роздрібну мережу на 770 станцій – до більш ніж 2 700 АЗС.

Угода, яку компанії укладають, має отримати схвалення регуляторних органів 2024 року, також включає частку BP в нафтовому терміналі ATAS Anadolu Tasfiyehanesi. Умови придбання не розголошуються.

Petrol Ofisi погодилася придбати діяльність АЗС BP Plc у Туреччині, оскільки найбільший у світі незалежний трейдер нафти збільшує свою ставку на переробні активи, додаючи до того, що вже є найбільшою паливною мережею в країні.

Це останній приклад того, як торгові доми сировинних товарів спрямовують величезні прибутки, отримані в результаті нещодавньої нестабільності на енергетичних ринках, в активи, які повинні підвищити їхню маржу на довгі роки. Для Vitol ця угода розширює ставку на попит на бензин на ринку, що розвивається, навіть у той час, коли автомобільний сектор у США і Європі повертається до електромобілів.

На початку цього року компанія придбала контрольний пакет акцій південноафриканської компанії Engen Ltd. і об’єднає компанію зі своїм бізнесом Vivo Energy, який працює в Африці на південь від Сахари. В Австралії він є найбільшим акціонером Viva Energy, яка керує роздрібними магазинами під брендом Shell, а також нафтопереробним заводом (НПЗ).

«З її молодим населенням і потенціалом зростання ми віримо в майбутнє Туреччини», — сказав у заяві член виконавчої ради Vitol Кріс Бейк, який також є головою Petrol Ofisi.

Частка в терміналі ATAS також надає трейдеру додаткову вагу на регіональних нафтових ринках; Vitol є значним покупцем нафти, яка надходить у Чорне море трубопроводом КТК.

В окремій заяві ВР заявила, що це рішення було прийнято після стратегічного перегляду її паливного бізнесу в Туреччині, без подробиць. Інші операції ВР у Туреччині, включаючи Castrol, трубопроводи BTC і TANAP, не є частиною угоди.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти