У початок

Vitol близький до покупки часток Exxon і QatarEnergy в італійському СПГ-терміналі

Підтримувана Vitol компанія зі зберігання енергії VTTI близька до придбання контрольного пакета акцій найбільшого в Італії імпортного терміналу скрапленого природного газу від Exxon Mobil і QatarEnergy, повідомили Reuters 4 березня два джерела, обізнані з цим питанням.

Угода, про яку раніше повідомляли джерела, може оцінити весь термінал приблизно в 800 млн євро ($868 млн) і дасть VTTI роль на європейському ринку СПГ у той час, коли потоки скрапленого газу в Італію зростають.

Торік Exxon виставила на продаж свою частку в 70,68% СПГ-терміналу Adriatic у рамках стратегії вилучення непрофільних активів. QatarEnergy володіє 22% акцій.

VTTI і QatarEnergy були недоступними для коментарів у позаробочий час у Європі й Перській затоці. Exxon не відразу відповіла на запит про коментар.

Після підписання угоди італійський оператор газової мережі Snam, який наразі володіє 7,3% у терміналі, матиме 45 днів, щоб вирішити, чи використовувати своє право першої відмови від збільшення своєї частки в проєкті.

Виконавчий директор контрольованої державою Snam заявив у січні, що група може збільшити свою частку в терміналі до 30% за угодою з нинішніми акціонерами, посилюючи свій вплив на актив, який вважається стратегічним для країни.

Одне з джерел повідомило, що не можна виключати несподіванки в останню хвилину під час спроби покупки VTTI. Джерела відмовилися називати свої імена, оскільки не мають права публічно говорити про це.

У грудні інвестиційний менеджер BlackRock відмовився від ексклюзивних перемовин про придбання активу, знову відкриваючи можливість для VTTI його купити.

Adriatic LNG-термінал розташований приблизно за 9 миль (15 км) від узбережжя Венето й має потужність регазифікації 9 млрд кубометрів природного газу на рік.

Це єдиний італійський СПГ-термінал, який може приймати так звані надвеликі СПГ-судна місткістю до 217 тис. м3.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти