У початок

Vitagro вироблятиме біоетанол на базі спиртзаводу

Компанія Vitagro планує запустити у 4-му кварталі 2023 року виробництво біоетанолу на базі спиртового заводу, потужність — 35 тис. куб. м на рік.

Про це керівник розвитку проєктів зовнішнього інвестування ГК Vitagro Роман Кантаровський розповів на конференції Grain Ukraine-2023, повідомляє Landlord.

Компанія придбала спиртзавод у Тернопільській області у вересні 2022 року. Його вартість склала близько 235 млн грн (з ПДВ і сплатою боргів підприємства).

На заводі планується встановлення високоефективного обладнання, яке по витраті пару та електроенергії зможе конкурувати з європейськими виробництвами.

Слідуючи за директивами ЄС, завод також передбачає виробництво енергії з агровідходів. Викиди вуглекислого газу планують використовувати в комерційних цілях для підвищення екологічності всього виробництва.

До того ж Vitagro трансформувала свій біогазовий завод, переорієнтувавши його на біометан. Сума інвестицій — $7 млн, запуск заводу планується в липні цього року.

Нагадаємо, біоетанольний завод у Луцьку збільшив свої потужності й збудував ще одну лінію переробки зернових культур.

У Біоенергетичній асоціації вважають, що Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ на власний біометан до 2030 року.

Як відомо, наприкінці 2023 року розпочнеться будівництво першого сучасного біоетанольного заводу в Одеській області. Його будуватимуть для енергетичної компанії «Газтранзит». Орієнтовна сума інвестицій у проєкт становить 30-35 млн євро. Згодом планується будівництво ще трьох у різних регіонах України, зокрема на Львівщині, розповів керівник компанії «АБ Агро проджект груп» Олександр Бататін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти