У початок

Виробництво на китайських НПЗ рекордно зростає завдяки попиту

Пропускна здатність нафтопереробних заводів (НПЗ) у Китаї в серпні зросла до рекорду, показали дані Reuters, оскільки переробники в другому за величиною споживачі сирої нафти у світі підтримували високі показники, щоб задовольнити літній попит на подорожі й отримати вигоду від зміцнення експортної маржі.

Минулого місяця переробка становила рекордні 64,69 млн метричних тонн, згідно з даними Національного бюро статистики (NBS), що на 19,6% більше, ніж рік тому. Це найшвидше річне зростання з березня 2021 року.

Це еквівалент 15,23 млн барелів на день (б/д), що також є щоденним рекордом і перевищує 12,64 млн б/д, перероблених роком раніше, коли великі нафтопереробні заводи скоротили обсяги.

Видобуток у серпні також зріс порівняно з 14,87 млн б/д у липні. Видобуток з початку року зріс на 11,9% порівняно з роком раніше, до 491,4 млн тонн, або 14,76 млн б/д.

Внутрішній попит на бензин і авіаційне паливо у серпневий сезон відпусток був ключовим чинником внутрішнього споживання палива, причому рівень подорожей, ймовірно, ще більше підвищився через «подорожі помсти» після пандемії, повідомили аналітики перед публікацією даних.

Регулятор авіації Китаю заявив 15 вересня, що кількість авіапасажирів у серпні майже подвоїлася порівняно з роком раніше, досягнувши історичного максимуму в 63,96 млн. 

Крім того, додаткові урядові квоти на експорт палива заохочували нафтопереробників підтримувати більші обсяги транспортування палива за кордон і отримувати більші прибутки від переробки сирої нафти на тлі скорочення регіональних постачань дизельного пального.

Минулого тижня дані митної адміністрації Китаю показали, що загальний експорт нафтопродуктів продовжував зростати минулого місяця, збільшившись на 11% порівняно з попереднім місяцем і на 23,3% у річному обчисленні, до 5,89 млн тонн.

Регіональна маржа нафтопереробки покращилася минулого місяця, склавши в середньому $12,60 за барель проти приблизно $6,60 за барель у липні.

Дані NBS також показали, що внутрішній видобуток сирої нафти в Китаї в серпні зріс на 3,1% порівняно з роком раніше, до 17,47 млн метричних тонн, або 4,11 млн б/д. Обсяг з початку року зріс на 2,1% порівняно з роком раніше, до 139,85 млн тонн, або 4,2 млн б/д.

Видобуток природного газу минулого місяця зріс на 6,3% порівняно з роком раніше, до 18,1 млрд кубометрів, повідомляє NBS.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти