У початок

Видобуток нафти в ОПЕК у травні зріс на чолі з Нігерією й Іраком — Reuters

Видобуток нафти в ОПЕК зріс у травні, як показало дослідження Reuters, оскільки збільшення експорту з Нігерії й Іраку компенсувало вплив поточних добровільних скорочень постачань деякими членами, погодженими з більш широким альянсом ОПЕК+.

Організація країн-експортерів нафти видобула 26,63 млн барелів на добу (б/д) минулого місяця, що на 145 тис. б/д більше, ніж у квітні, показало опитування, засноване на даних про судноплавство та інформації з галузевих джерел.

Збільшення від Іраку відбувається попри те, що ця країна, другий за величиною виробник ОПЕК, разом із членом ОПЕК+ Казахстаном зобов’язалися компенсувати попереднє перевиробництво шляхом подальших скорочень до кінця 2024 року.

Кілька членів ОПЕК+, до яких входять ОПЕК, росія та інші союзники, зробили нові скорочення в січні, щоб протистояти економічній слабкості й збільшенню пропозиції поза межами групи. 2 червня виробники вирішили залишити їх на ІІІ квартал, продовживши раніше до червня.

Згідно з дослідженням, Ірак і Нігерія збільшили видобуток на 50 тис. б/д, а в Саудівській Аравії й Об’єднаних Арабських Еміратах були менші стрибки. Лише Алжир скоротив видобуток унаслідок ремонту нафтових родовищ.

Опитування показало, що ОПЕК викачує приблизно на 250 тис. б/д більше, ніж передбачається, для дев’яти членів, охоплених угодами про скорочення постачань, причому основна частина перевищення припадає на Ірак.

Серед тих, кому не потрібно скорочувати виробництво, Іран і Венесуела трохи збільшили виробництво. Іран наближається до п’ятирічного максимуму, досягнутого в листопаді, після того, як 2023 року зафіксував одне з найбільших збільшень видобутку в ОПЕК, попри те, що санкції США все ще діють.

Опитування Reuters спрямоване на відстеження постачань на ринок і базується на даних про доставлення, наданих із зовнішніх джерел, даних про потоки LSEG, інформації від компаній, які відстежують потоки, таких як Petro-Logistics і Kpler, а також інформації, наданої джерелами в нафтових компаніях, ОПЕК і консультантами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти