У початок

Видобуток нафти у Лівії впав на 400 тис. б/д – Bloomberg

Цього тижня видобуток нафти в Лівії скоротився майже вдвічі — і це ризикує позбавити світового ринку близько 1 млн барелів на день (б/д), оскільки родовища країни скорочують операції на тлі глухої ситуації щодо того, хто контролює центральний банк. Про це повідомляє Bloomberg.

Зі слів джерел, знайомих із ситуацією, видобуток упав щонайменше на 400 тис. б/д після того, як східна влада 26 серпня наказала припинити все виробництво. Скорочення охоплюють «Сарір», яким керує Arabian Gulf Oil Co., який виробляв 145 тис. б/д і зараз припинив роботу. Нафта, що постачає термінал Рас-Лануф, також впала щонайменше на 130 тис. б/д.

Країна викачувала 1 млн б/д до наказу 26 серпня, і переважна більшість видобутку перебуває на сході.

Рішення східної влади щодо заморожування всього виробництва й експорту стало відповіддю на рішення міжнародно визнаного уряду на заході замінити голову центрального банку Садіка Аль-Кабіра. Аль-Кабір, який має союзників на сході, відмовився піти у відставку з чутливої посади, де між двома урядами управляються мільярди доларів доходів від нафти.

Нафтове родовище Al-Feel із продуктивністю 70 тис. б/д було закрито у вівторок. Найбільше нафтове родовище Шарара вже було закрито на початку цього місяця. Припинення роботи посилює кризу, яка, як попереджає Організація Об’єднаних Націй, може спричинити крах економіки.

Загрози щодо постачань з Лівії нещодавно допомогли підтримати ціни на нафту, хоча ф’ючерси на Brent 28 серпня знизилися.

Десять років тому Лівія була розділена на конкуруючі східний і західний уряди, і управління монетарною владою дає контроль над мільярдами доларів доходу. Його енергетичні ресурси були ключовим полем битви для фракцій, які змагалися за політичну перевагу, приводячи до частих зупинок.

Патова ситуація центрального банку – останній епізод лівійського конфлікту, який загрожує політичній домовленості 2021 року, підтриманій Організацією Об’єднаних Націй, яка поклала край війні між ворогуючими таборами й мала об’єднати їх після виборів, які так і не відбулися, що створило місце для напруженості.

Згідно з даними державної нафтової компанії National Oil Corp., член ОПЕК, який має найбільші в Африці запаси нафти, 1 серпня видобував 1,27 млн барелів нафти на день до того, як родовище Шарара виробляло 300 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти