У початок

Видобуток газу російським «газпромом» упав на 15%

У січні-серпні 2022 року «газпром» видобув 288,1 млрд кубометрів газу, що на 14,6%, або на 49,1 млрд куб. м менше, ніж за аналогічний період торік, пише «Бізнес.Цензор».

Як повідомляє прес-служба російської компанії, експорт у країни далекого зарубіжжя за цей період упав на 37,4%, або на 49,1 млрд куб. м, – до 82,2 млрд кубометрів.

Попит на газ компанії із газотранспортної системи на внутрішньому ринку рф за цей період зменшився на 2,9% (на 4,7 млрд куб. м).

Водночас російський монополіст вказує на зростання експорту газу в Китай, однак обсягів постачання палива за контрактом з китайською CNPC традиційно не розкриває.

За даними Gas Infrastructure Europe, на 30 серпня запаси газу в ПСГ Європи заповнені на 54,2 млрд кубометрів. Для досягнення рівня заповненості ПСГ початку сезону відбору 2019/2020 року європейським компаніям потрібно закачати ще 18,2 млрд куб. м газу.

У зв’язку з цим «газпром» натякає на можливу нестачу газу у Європі під час опалювального періоду.

«Навіть близькі до максимальних запасів у ПСГ великих європейських країн не гарантують надійного проходження майбутнього осінньо-зимового періоду», – зазначає російський монополіст.

Як повідомлялося, за підсумками січня-липня 2022 року російський «газпром» звітував про падіння видобутку на 12%, станом на 15 липня падіння видобутку становило 10,4%, на 15 червня – 6,4%.

«газпром» методично зменшує експорт газу до країн ЄС, знаходячи для цього різноманітні пояснення. Зокрема, напередодні зупинив постачання газу трубопроводом «північний потік» нібито для проведення планово-попереджувальних робіт на газоперекачувальному агрегаті. Водночас компанія відмовляється забирати відремонтовані газові турбіни для цього газогону з Німеччини або збільшувати транзит через Україну.

За даними Reuters, російський президент владімір путін робить ставку на те, що рекордні ціни на енергоносії й можливий дефіцит газу цієї зими схилятиме Європу спонукати Україну до перемир’я у розв’язаній росією війні на умовах кремля. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти