У початок

Верховний Суд дозволив «ПриватБанку» витребувати 25% мережі «Привату»

Також є російською мовою

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу «ПриватБанку» і скасував постанову Господарського суду Києва від 10 березня 2020 року і постанову Північного апеляційного господарського суду від 23 червня 2020 року, якими було задоволено клопотання 38 компаній, пов'язаних із групою «Приват», про заборону будь-яких дій з повернення 247 АЗС, повідомляє Finbalance.

Згідно із судовими матеріалами, в 2016 році 15 компаній, пов'язаних із екс-власниками «ПриватБанку», уклали з банком договори фінансового лізингу, за якими отримали від «ПриватБанку» 247 АЗС. Надалі ці компанії передали зазначені АЗС в оренду 38 компаніям-операторам (які є позивачами в згаданій справі).

Заборгованість підприємств-лізингоодержувачів перед «ПриватБанком» перевищує 2 млрд грн, а банк вживає заходів щодо розірвання відповідних договорів фінансового лізингу і повернення об'єктів лізингу, які перебувають в оренді у компаній-заявників.

За даними «ПриватБанку», на кінець третього кварталу 2020 року обсяг портфеля кредитів і дебіторської заборгованості за фінансовим лізингом, яку він пов'язує з колишніми акціонерами, склав 217,3 млрд грн.

Нагадаємо, 13 березня 2020 р. enkorr із посиланням на ухвалу суду написав, що «ПриватБанк» повідомив власників АЗС консолідованої мережі «Приват» про розірвання договорів лізингу щодо 247 автозаправних станцій. 10 березня суд за позовом 38 компаній-орендарів цих АЗС ввів забезпечувальні заходи і заборонив банку вчиняти будь-які дії щодо повернення об'єктів у власність банку.

247 АЗС складають 25% від загальної кількості АЗС групи «Приват» без урахування станцій «Укрнафти».

Довідка enkorr

Нині роздрібна мережа «Привату» складається з 1 540 заправок, що працюють під 11 брендами. Це найбільша консолідована мережа в країні. У низці регіонів вони посідають понад 40% від загальної кількості АЗС. Наприклад, у Дніпропетровській області з 475 станцій 213, або 45%, працюють під брендами групи «Приват». У Запорізькій області ця частка становить 43%, в Сумській і Рівненській – 40%, в решті регіонів – від 20 до 25%.

Багаторічні спостереження доводят, що АЗС групи «Приват» ведуть повністю синхронну цінову політику і забезпечуються нафтопродуктами з єдиного джерела – НПЗ «Укртатнафта».

Формально управління мережею АЗС «Привату» здійснюють понад 50 юридичних осіб, які змінюються з інтервалом у рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти