У початок

Відкриття газопроводу Baltic Pipe дає Україні додаткові можливості – голова Міненерго

Відкриття газопроводу Baltic Pipe, що з'єднує норвезькі газові родовища через Данію з Польщею, дозволяє останній диверсифікувати постачання природного газу й зміцнити свою енергетичну безпеку, а Україні – підвищити надійність газопостачання, вважає міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Водночас запуск Baltic Pipe – це змога і для України підвищити надійність газопостачання. Цього року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу з Польщі й продовжуємо працювати над цим», – написав він у Facebook у вівторок, передає «Інтерфакс-Україна».

Міністр звернув увагу, що з наступного року газопровід, офіційно відкритий 27 вересня, зможе заробити на повну потужність – 10 млрд куб. м на рік. Крім того, польська й норвезька компанії вже підписали 10-річний контракт на постачання в Польщу 2,4 млрд куб. м газу на рік.

«Так що бачимо, що монополія «газпрому» – це не вирок. Європа не словами, а справами добивається великих успіхів у боротьбі з газовою залежністю від росії», – наголосив Галущенко, вказавши, що понад 15 років роботи над спорудженням газопроводу були роками «жорсткого шантажу» росії, маніпуляцій, підкупів, саботажу й усіх засобів, до яких «уміє вдаватися наш північний сусід».

Як повідомлялося, газопровід Baltic Pipe об'єднав газотранспортні системи Польщі й Данії для постачання газу з Норвегії. Газопровід зможе транспортувати 10 млрд куб. м природного газу на рік у Польщу й 3 млрд куб. м – із Польщі в Данію. Введення його в експлуатацію очікується 1 жовтня.

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG і норвезька Equinor повідомили про підписання контракту на постачання до 2,4 млрд куб. м газу з норвезького шельфу в період з 1 січня 2023 року до 1 січня 2033 року як із родовища Троль, так і від інших постачальників.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти