У початок

В Іспанії заявили про падіння експорту російського газу в Європу більш ніж на 80% за рік

Постачання газу з росії в Європу впало більш ніж на 82% за рік, заявила в п'ятницю в інтерв'ю на телеканалі RTVE віце-прем'єр–міністр екологічного переходу та демографічного виклику Іспанії Тереса Рібера.

«Загалом за рік потік газу з росії впав більш ніж на 82%. Фактично в січні 2021 року постачання з росії становило близько 40% газу, що споживається в Європі. На цю мить цей показник не досягає 10%», – сказала вона.

Рібера пояснила, що насправді вже досить давно Європа готувалася до повного скорочення експорту газу з росії, роблячи ставку на автономію й самозабезпечення регіону. У цьому контексті міністр ще раз наголосила на тому, що Іспанія має достатні ресурси, щоб допомагати своїм найближчим сусідам, Франції й Італії, в умовах енергетичної кризи, що склалися.

Так, у четвер уряд Іспанії заявив, що королівство підготувало технічну базу для збільшення постачань газу у Францію, а також збирається інвестувати в інфраструктуру для відправки більшої кількості скрапленого природного газу в Італію.

На цю мить Іспанія активно позиціонує себе як великий газовий хаб, здатний розв'язати європейську енергетичну кризу, викликану скороченням постачань російського газу.

Королівство вважається однією з країн Євросоюзу з найбільшим списком постачальників природного газу. Згідно з інформаційною платформою EpData, створеною Europa Press, серед традиційних експортерів газу в королівство можна виділити Алжир, США, Францію, росію, Екваторіальну Гвінею, Нігерію, Норвегію, Катар, Трінідад і Тобаго.

Минулого четверга віце-прем'єр росії алєксандр новак заявив, що експорт російського газу в ЄС цього року знизиться на 50 млрд кубометрів. За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Євросоюз 2021 року імпортував із росії 155 млрд кубометрів природного газу, що становить 45% від обсягу європейського імпорту й 40% від його загального споживання. Таким чином, згідно з цими даними, постачання з рф можуть скоротитися майже на третину — на 32,3%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти