У початок

У пошуках нелегалів: Чернишов анонсував закінчення перевірок АЗС у квітні

Також є російською мовою

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов під час візиту в Запорізьку область заявив, що робочі групи з боротьби з нелегальним ринком нафтопродуктів повинні завершити перевірки всіх автозаправних станцій до кінця квітня, повідомляє прес-служба Запорізької ОДА.

«Підкреслюю, що до кінця місяця необхідно перевірити всі наявні автозаправні станції. Всі нелегальні АЗС потрібно закрити, контрафактне пальне вилучити і з'ясувати джерела його походження», – цитує прес-служба слова міністра.

За словами Чернишова, нелегальні місця роздрібної торгівлі нафтопродуктами й скрапленим газом не платять податків, тому громади передовсім повинні бути зацікавлені у виведенні з «тіні» таких заправних станцій, оскільки це безпосередньо впливає на наповнення місцевих бюджетів.

У свою чергу, голова Запорізької ОДА Олександр Старух зазначив, що за підсумками місяця буде зроблено онлайн-карту діючих АЗС. Її викладуть у вільний доступ, і кожна людина, яка побачить, що та чи інша АЗС відсутня на карті, зможе надати про це інформацію.

Також у Запорізькій ОДА повідомили, що на цей час у регіоні проведено перевірки 342 об'єктів торгівлі пальним, за результатами яких виявлено 1 714 порушень, вилучено з незаконного обігу 33,8 тис. т пального, нараховано штрафних і фінансових санкцій на суму 10,82 млн гривень, відкрито 11 кримінальних справ та 41 провадження.

Нагадаємо, за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у всіх регіонах України відновилася кампанія з боротьби з нелегальним ринком нафтопродуктів.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Консалтингова група «А-95» оцінює сукупні втрати державного бюджету від нелегального обігу нафтопродуктів у 2020 році в близько 19 млрд грн, а в 2021 році вони можуть перевищити 20 млрд грн.

Згідно з дослідженням «А-95», найбільша частка несплачених податків припадає на оптимізацію ПДВ і податку на прибуток – понад 15 млрд грн. Іншим потужним джерелом втрат є нелегальне виробництво нафтопродуктів.

За спостереженнями «А-95», із різною інтенсивністю в Україні працює понад 30 об'єктів малої нафтопереробки, що випустили в 2020 р. близько 470 тис. т різноманітної нафтохімічної продукції, яка не обкладаються акцизним податком. Насправді це низькоякісні моторні палива стандартів Євро-2 і Євро-3, які йдуть у роздрібну мережу. Сума несплаченого акцизу за 2020 р. оцінюється в 3,8 млрд грн.

На початку року стало відомо про потужний канал постачань в Україну безакцизних компонентів для виробництва моторних палив на основі МТБЕ і метанолу як розчинників (код 3814009090). Одержувачами цієї продукції в січні-лютому стали роздрібні мережі або міні-НПЗ: група «БРСМ-Нафта» (3,9 тис. т) і харківська компанія «Пром Хім» (4,1 тис. т), що спрямовує частину ввезених розчинників на міні-НПЗ у Мерефі (Харківська область), звідки закуповує паливо мережа Motto. Серед імпортерів розчинників також слід виокремити ТОВ «Термінал» (ЄДРПОУ 32547138), яке за перші два місяці 2021 р. ввезло 400 т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти