У початок

В Енергетичній митниці розповіли, як протидіють ввезенню пального з рф

Протягом 2023 року Енергетичною митницею Держмитслужби було направлено 16 запитів до компетентних органів іноземних держав (Болгарія, Литва, Латвія, Румунія) щодо перевірки автентичності документів 93 імпортерів пального з метою підтвердження країни його походження.

Про це повідомляє прес-служба Державної митної служби.  

Окрім цього, було спрямовано 35 запитів до експедиторів і перевізників стосовно підтвердження достовірності маршрутів транспортування, місць завантаження пального й вартості перевезення.

«Також Енергетичною митницею виявлено непоодинокі випадки можливого використання недостовірних документів, що підтверджують фізико-хімічні показники нафтопродуктів (сертифікати, паспорти якості), оформлених на бланках одного з найбільших європейських нафтопереробних заводів», — йдеться у повідомленні.

У рамках взаємодії з представництвом зазначеної компанії з метою встановлення можливих випадків порушень митного законодавства в частині декларування країни походження опрацьовано майже 6 тис. операцій з імпорту палива виробництва цієї компанії. За результатами чого інформацію щодо близько тисячі паспортів якості спрямовано на перевірку автентичності до представництва компанії в Україні.

Зазначається, що Енергетична митниця здійснює постійний моніторинг вітчизняних ЗМІ, інтернет-ресурсів, використовує інформацію від учасників ринку пального України, сервіс відстеження суден Marine Traffic та інші доступні інформаційні матеріали з метою виявлення можливих каналів постачання нафтопродуктів з росії під виглядом товарів походженням з третіх країн.

«За результатами обговорення зазначеного питання з Міненерго, Мінекономіки України та учасниками ринку і враховуючи набрання чинності ембарго на морські постачання нафтопродуктів із росії до Європейського Союзу й цінові обмеження на них запроваджені ЄС та країнами G7, Держмитслужбою запропоновано зміни до постанови КМУ від 30.12.2015 р. № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з російської федерації», — йдеться у повідомленні.

Вказані зміни, як зазначають у митниці, дозволять застосовувати більш дієвий механізм контролю за ввезенням нафтопродуктів в частині достовірного декларування країни походження.

«Звертаємося до всіх учасників ринку й зацікавлених осіб щодо надання інформації про можливі факти імпорту на митну територію України нафтопродуктів російського походження з метою вжиття заходів реагування в рамках чинного законодавства. Адреса електронної пошти Енергетичної митниці — [email protected]»», — закликали в Енергетичній митниці.

Нагадаємо, обсяги російського скрапленого газу і дизпального, що потрапляють із країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросли до критичних масштабів.

Раніше одним із засобів протистояння цьому в «А-95» називали внесення кодів нафтопродуктів у постанову уряду №1147 від 30 грудня 2015 р.. Обов’язковим кроком, на погляд експертів, має стати впровадження загороджувального мита на пальне невизначеного походження, обсяг якого ліквідував би цінову перевагу російського ресурсу.

Також, вважають аналітики, додаткового контролю потребує сертифікація пального. Зокрема необхідно налагодити безперервну співпрацю з емітентами сертифікатів про походження у країнах-постачальниках пального на визначення автентичності й кількості виданих сертифікатів.

Як повідомляв enkorr, НАУ закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження й запровадити кримінальну відповідальність для посадовців, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України російського пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти