У початок

У серпні на ринок вийшло 80 нелегальних АЗС — perevirazs.info

Також є російською мовою

У серпні 2020 року в Україні було закрито 23 нелегальних АЗС, проте виявлено 100 нових об'єктів. Про це свідчать дані інтерактивної карти місць торгівлі нафтопродуктами з ознаками грубих порушень норм чинного законодавства perevirazs.info.

Із зазначених 100 АЗС 19 – це ті об'єкти, які відновили свою роботу після того, як їх закрили. Ще одна АЗС повернулася до роботи, отримавши ліцензію з явними порушеннями. Решта 80 – нові нелегальні об'єкти.

Лідирує – з 21 АЗС – у рейтингу відкриття нелегалів за підсумками минулого місяця Київська область. Далі йдуть Львівщина (з 18 АЗС), м.Київ та Івано-Франківщина (по 8), а також Чернівецька область (7).

Водночас, за даними perevirazs.info, найбільше нелегальних станцій, які припинили роботу в серпні, було в Київській і Харківській областях – 8 і 3 відповідно.

У Нафтогазовій асоціації України (НАУ) відзначають, що з 1 500 АЗС, які працюють в Україні, в 2019 році з ознаками «нелегальності» залишилася 141.

«НАУ звернулася до ДФС з проханням перевірити ці об'єкти на предмет наявності ліцензій на роздрібну торгівлю пальним і дотримання іншого законодавства», – зазначили в пресслужбі галузевого об'єднання.

Нагадаємо, з грудня 2019 р. по лютий 2020 р. уряд і президент проводили кампанію проти незаконних пунктів продажу пального. За підсумками першого півріччя 2020 р. правоохоронні та фіскальні органи відзвітували про закриття 833 нелегальних станцій.

Відзначимо, основним критерієм у боротьбі з нелегальними АЗС і АГЗП була наявність у них ліцензії на роздрібну реалізацію пального. Однак, за даними НАУ, понад 600 АЗС отримали ліцензії на роздрібну торгівлю, при цьому й далі працюють із грубими порушеннями містобудівного й інших законодавств.

У статті «Кінець епохи бідності» аналітик «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн відзначав, що на тлі сприятливої цінової ситуації та сконцентрованості державних органів на боротьбі з поширенням пандемії коронавірусу тіньовий сегмент роздрібного ринку нафтопродуктів масово відновлює позиції в ключових регіонах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти