У початок

В акваторії окупованого Бердянського порту розлилися нафтопродукти

В акваторії морського порту в окупованому російськими військами Бердянську помічено величезну пляму з нафтопродуктів. Про це повідомляють місцеві медіа, пишуть «Порти України».

Бердянці припускають, що екологічне лихо пов’язано із майже щоденними вибухами на російському великому десантному кораблі (ВДК) «Саратов», який було потоплено ще в березні, але наразі піднято на поверхню.

Ймовірно, після щоденних вибухів на потопленому «Саратові» стався викид мазуту або інших паливно-мастильних матеріалів, зазначається в публікації.

Пляму із нафтопродуктів море прибило до берега. Місцеві жителі повідомляють, що вода в акваторії порту стала чорною, а на пляжах міста стоїть сильний сморід.

В окупаційній «адміністрації» Бердянська підтвердили розлив нафтопродуктів, повідомивши, що почали протікати нафтосховища порту. Окупанти звинувачують у цьому Збройні Сили України — буцімто ємності було пошкоджено в результаті ракетного удару ще наприкінці лютого, а протікати вони почали тільки зараз «у результаті впливу зовнішніх чинників».

На початку червня стало відомо, що Микола Єрьоменко, який обіймав посаду капітана Бердянського морського порту, перейшов на службу до окупантів. Крім того, «директором» Бердянського порту російські окупанти призначили Володимира Стельмаченка, який раніше працював у Службі морської безпеки (СМБ) порту. Також, за даними місцевих медіа, на співпрацю з окупантами добровільно пішов капітан буксира «Лейтенант Шмідт» Сергій Кретчмер.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів «Бердянськ», «Маріуполь», «Скадовськ» і «Херсон», які розташовано на окупованих росією територіях Запорізької, Донецької й Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.

У середині березня окупанти почали використовувати причали Бердянського морського порту для того, щоб завозити військову техніку для наступу на українські міста в Запорізькій і Донецькій областях. Проте після удару ЗСУ, внаслідок якого було затопленио ВДК проєкту 1171 «Саратов» чорноморського флоту рф, ці спроби припинилися.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти