У початок

Unstoppable: ціни на LPG на заході й півдні стрімко зростають

На початку липня ціни на скраплений газ на всіх напрямках постачань продовжили зростати. Обсяги для українського ринку дорожчають через зростання котирувань на тлі високого внутрішнього попиту в Польщі, країнах Балтії й Румунії.

Гуртові ціни на російську суміш у східних воєводствах Польщі за тиждень зросли на 180-190 зл/т, до 2 300-2 350 зл/т ($578-590/т). Автогаз на внутрішньому ринку дорожчає через скорочення обсягів постачань з росії. Зі слів учасників ринку, зараз компанії працюють на запасах продукту, який накопичувався на кордоні з білоруського боку. Але кількість вагонів зменшується. російська компанія «сібур», один з великих постачальників газу в Польщу, досі не спроможна приймати платежі, через це не відправляє нові вагони в західному напрямку. «Проблеми «сібуру», ймовірно, не закінчаться в липні, а триватимуть довше», — вважає один із польських трейдерів.

Протягом тижня вартість залізничних партій російського ПБТ на білорусько-польському кордоні зросла на $23-37/т, до $450-485/т DAP Брест. Компанії повідомляють, що розмитнення вагонів наразі здійснюється повільно через довгі перевірки документів польською митницею.

На західному напрямку також спостерігаються проблеми з постачаннями газу у вагонах. Минулого тижня, 28 червня, на залізничній станції в німецькому місті Аахені, що розташоване на кордоні з Бельгією й Нідерландами, сталася пожежа, яка призвела до значних пошкоджень станційної інфраструктури. Ця подія вплинула на швидкість руху потягів із газом, що прямують з регіону ARA до Німеччини й Польщі.

Ціни пропозицій ПБТ для українського ринку цього тижня зросли на $30-65/т, до $680-710/т на умовах FCA. З урахуванням вартості транспорту до українського кордону автомобільні партії суміші здорожчали на $35-84/т, до $730-735/т. Зі слів українських імпортерів, компанії Barter і Bialchem Group цього тижня не пропонували обсягів, відвантаження продукту здійснювалися лише за раніше укладеними угодами. Польські постачальники очікують, що наступного тижня ціни на ПБТ на внутрішньому ринку досягнуть рівнів, вищих за ті, за якими купують українські компанії. «Тому якщо українські клієнти не підтвердять аналогічних рівнів, польський ринок для них фактично буде закритим», — зазначив польський трейдер.

Обсяги пропозиції російського пропану скоротилися порівняно з попереднім тижнем. Як зазначають учасники ринку, через дефіцит газ відвантажується клієнтам переважно за контрактом. Спотові партії пропану пропонують лише дві компанії, Unimot і Glob Terminal, але за цінами, порівнянними з вартістю західного ресурсу. На початку липня автомобільні партії російського пропану продавалися за 2 900-3 100 зл/т ($730-780/т), це на 320-480 зл/т дорожче, ніж наприкінці червня.

Вартість американського пропану збільшилася слідом за зростанням котирувань в ARA. Гуртові партії у Гданську за тиждень зросли на $40-55/т, до $720-765/т. З урахуванням вартості транспорту до Малашевичів штатівський продукт коштуватиме 3 000-3 200 зл/т.

На балтійських терміналах газ протягом тижня здорожчав на $36-40/т, до $678-705/т, з урахуванням вартості транспорту до українського кордону. На початку липня Orlen Lietuva продовжував обмежувати обсяги продажів газу деяким українським покупцям. Водночас у незалежних компаній продукт є, що поки дозволяє тримати ціни пропозицій нижчими за польські рівні. Окрім основних базисів (Мажейкяй і Каунас), скраплений газ пропонується також з Купішкіса, Вільнюса й Тяльшяя. Українські компанії вважають, що з цих терміналів може відвантажуватися російськовмісний продукт, оскільки на них надходять залізничні обсяги з росії.

Ціни на залізничні партії зросли на $60-70/т, до $750-780/т, на умовах DAP Ізов/Ягодин. Залізничні партії бутану на умовах DAP Еперєшке пропонувалися за €620/т ($680/т). Обсяги у вагонах дорожчають слідом за зростанням котирувань. Протягом тижня котирування пропану в ARA збільшилися на $25/т, до $585/т CIF, бутан здорожчав на $59/т, до $547/т CIF. Зі слів постачальників, цього тижня українські покупці активніше цікавляться залізничними партіями, оскільки ціни ледь не щоденно переглядаються.

На півдні зростання цін пришвидшилося після оголошення липневого прайсу Sonatrach. Нагадаємо, цього місяця ціни на пропан з бутаном алжирської компанії зросли на $55/т і $75/т відповідно, до $550/т і $500/т. Компанія Bulmarket 4-5 липня продавала автомобільні партії ПБТ за $690-695/т, це на $80-90/т дорожче, ніж тиждень тому. Наступного тижня ціни в Галаці планується встановити на рівні $710/т. У Мангалії газ продавався за $650-660/т, це на $80-85/т вище порівняно з кінцем червня. Наступного тижня ціни можуть зрости до $680/т, заявили в компанії Taki Da. Зі слів румунських постачальників, останнім часом відчувається активізація з боку українських покупців. Також зростає попит і на внутрішньому ринку. «У Румунії попит і ціни зростають, хоча вільні обсяги ще є. А ось у Болгарії продажі поки що мляві», — повідомив румунський трейдер.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти