У початок

«Укртатнафта» вперше за шість років показала прибуток

Також є російською мовою

Компанія «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) закінчила 2020 р. з чистим прибутком 794,1 млн грн. Про це свідчить бухгалтерська звітність компанії, опублікована нею на Prozorro в пакеті документів для участі в тендері «Укрзалізниці». Востаннє компанія демонструвала позитивний фінансовий результат у 2014 р..

Прибуток компанії від операційної діяльності за підсумком року склав 5,266 млрд грн. Для порівняння, в 2019 році збиток компанії від операційної діяльності склав 2,35 млрд грн.

Виручка «Укртатнафти» в 2020 році скоротилася на 7,6%, до 34,5 млрд грн.

Вихід на позитивний фінансовий результат став наслідком значного збільшення переробки і сприятливої ​​ситуації з цінами на нафту в другому-третьому кварталах минулого року. У Консалтинговій групі «А-95» поліпшення фінрезультатів також пов'язують зі зміною номенклатури продукції, що випускається: завод виробив рекордні обсяги дорожнього бітуму, що реалізується з високими преміями, замінивши тим самим випуск збиткового мазуту.

У 2020 році Кременчуцький НПЗ збільшив переробку на 18% (445 тис. т), порівняно з 2019 роком, до 2,95 млн. т.

За даними Консалтингової групи «А-95», у 2020 р. «Укртатнафта» виробила 1,057 млн ​​т дизельного пального, зайнявши 14,2% українського ринку. При цьому частка компанії на ринку бензинів становила 42% (884,2 тис. т), скрапленого газу – 5,6% (111 тис. т). На ринку бітуму компанія охопила частку 27%, або 319 тис. т (+53% до 2019 р.).

Як повідомляв enkorr, «Укртатнафта» планує найближчим часом розпочати будівництво двох установок: очищення дизельного пального і водневої. Також у планах компанії модернізація резервуарного парку для зберігання бітумів у зимовий період, установки утилізації газу із вмістом сірководню і установки мембранного очищення стічних вод.

Раніше повідомлялося, що в 2020 році НПЗ запустив найбільший об'єкт у своїй новітній історії – установку ізомеризації.

Довідка enkorr

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ в Кременчуці. З 2019 року компанія є активним учасником гуртового ринку, здійснюючи імпорт нафтопродуктів і скрапленого газу через Одеський порт.

У 2021 році компанія планує наростити переробку нафти до 3,5 млн т. Згідно з даними НПЗ, в разі створення сприятливих ринкових умов, зокрема корекції ставок на скраплений газ і бензин, підприємство може наростити переробку нафти до 7 млн ​​т на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти