У початок

Українські активісти закликають Європу заборонити російський СПГ

Вісімнадцять українських кліматичних організацій звернулися 25 липня до Європейської комісії з проханням заборонити імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ) і нафтового газу, намагаючись скоротити доходи країни від подальшого експорту викопного палива, повідомляє Euractiv.

2022 року ЄС заборонив постачання російської сирої нафти та імпорт вугілля після розпочатої росією повномасштабної війни в Україні, а росія значно скоротила трубопровідний газ, який постачає в Європу.

Однак постачання скрапленого викопного газу (СПГ) зросли, оскільки Європа намагалася компенсувати скорочення постачань трубопроводами.

«Якщо ЄС хоче підтримати Україну й покласти край стражданням і жорстоким військовим злочинам з боку росії, від яких ми щодня потерпаємо, тоді ЄС має припинити надсилати мільярди євро у військові скарбниці кремля кожного разу, коли вони купують російський газ», — сказала Світлана Романко, засновник і директор української кліматичної громадської організації «Разом ми стоїмо».

Згідно з оцінками, росія зараз — другий за обсягами постачальник СПГ в Європі: постачання в першому кварталі 2023 року становлять 16% від імпорту ЄС і 7% загального імпорту викопного газу.

Це також поповнило бюджет росії: експорт СПГ в ЄС за рік після повномасштабного вторгнення оцінювався в 12 млрд євро. Якщо нічого не зміниться, за прогнозами, росія заробить ще 9 млрд євро на експорті викопного палива на другий рік широкої війни.

Відсутність санкцій проти російського LNG і LPG дає країні-агресору гроші, які вона може використовувати для фінансування свого вторгнення в Україну, пишуть учасники кампанії в листі до Європейської комісії.

Торгова організація Eurogas заявила, що не проти подальших обмежень на імпорт російського газу.

«Eurogas повністю підтримує прагнення комісії покінчити з залежністю від російського газу в цьому десятилітті», — сказав Джеймс Уотсон, генеральний секретар організації, що представляє газову промисловість ЄС. «Це складний глобальний ринок, але існуючі довгострокові контракти забезпечують гідний рівень прозорості щодо наслідків, які це матиме для ЄС», — додав він EURACTIV.

Активісти також закликають заборонити імпорт скрапленого газу й розглянути питання про введення додаткових санкцій проти компаній, що надають технології й послуги, які допомагають росії експортувати LNG і LPG.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти