У початок

Українським трейдерам буде важко знайти СВГ дешевше, ніж пропонує Coral Energy, – думка

Також є російською мовою

Підвищення премії на СВГ «Роснафти» на $15/т підніме ціни інших джерел постачання українського ринку. Таку думку у своїй авторській колонці висловив аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

На думку експерта, через надмірну залежність від імпорту і брак можливостей масштабної диверсифікації постачань СВГ українські трейдери будуть готові на підвищення цін на газ «Роснафти».

«З реальних (можливостей, – ek) – тільки морські постачання, вони з ростом ціни стануть ще вигіднішими. Та нинішня стеля українських перевалок – 15-16 тис. на місяць (це 10 тис. зверху поточного рівня)», – пояснює А.Куюн.

Як повідомляв enkorr, Coral Energy замінить Proton Energy Group S.A. у ланцюжку постачань продукції НК «Роснафта» в Україну. Компанія вже вийшла з пропозицією з продажу TERM-контрактів в Україну з премією +$31 до котирування Argus daf Брест, що на $15 вище порівняно з умовами Proton.

Крім того, А.Куюн зазначає, що здорожчання ресурсу «Роснафти» щодо інших джерел буде тимчасовим, і контракти решти постачальників незабаром теж виростуть у ціні.

«Спочатку здорожчає «Роснафта», потім потягнуться премії на спотові обсяги, а потім підросте і українське котирування, до якого прив'язано терми ТШО, «Лукойлу» і частково українські аукціони. Я думаю, що протягом місяця-двох вартість «Роснафти» буде збалансовано з вартістю інших виробників. Подітися українським трейдерам однак нікуди», – пише автор.

«З огляду на нашу залежність по газу, росіяни можуть ставити практично будь-яку ціну, і ми будемо брати. Навіть незрозуміло, чому Proton не продавав дорожче», – цитує експерт одного з топ-менеджерів великої української мережі АЗС.

Тим часом, А.Куюн підкреслив, що підвищення премій не пов'язане зі зміною постачальника, а викликане великим попитом і високою ціною на СВГ на внутрішньому російському ринку.

«Газ буде дорожчати, в «Роснафті» це розуміють, а в Coral із цим просто погодилися. Влітку 2021 р. Росії навряд чи вдасться уникнути злету цін, там вже рекордні позначки. Це підніме ринок усієї Східної Європи. А тут ще й плюс 15 доларів для України... Загалом, газ і бензин продовжать рухатися на стелі назустріч один одному», – зазначив він.

На частку Proton Energy Group S.A. в 2020 році припадало 443 тис. т (22,3% ринку) постачань в Україну скрапленого газу та 1,74 млн. т дизпального (23,4% ринку).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти