У початок

УГВ з початку бойових дій скоротило видобуток газу на 6%

АТ «Укргазвидобування» з початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну до червня-липня 2022 року скоротило видобуток природного газу на 6%. Про це йдеться в біржовому повідомленні Kondor Finance Plc. – емітента єврооблігацій НАК «Нафтогаз України», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За оцінками керівництва НАК «Нафтогаз України», приблизно 94% добового видобутку газу групи перебувають під високим ризиком вимушеного припинення через близькість видобутку до лінії фронту.

При цьому наголошується, що війна мала руйнівний вплив на внутрішній ринок природного газу України. Масова міграція населення призвела до скорочення кількості побутових споживачів, значного спаду економіки й бізнесу, а також до нездатності підприємств, критично важливих комунальних служб і домогосподарств платити за спожитий газ.

Це, у свою чергу, призводить до збільшення заборгованості постачальників газу і негативно впливає на ліквідність. Зокрема, у першому кварталі 2022 року заборгованість споживачів перед групою «Нафтогазу» за природний газ зросла на 46 млрд грн (близько $1,5 млрд).

Як повідомлялося, голова НАК Юрій Вітренко у травні зазначав, що «Нафтогаз» із кінця 2021 року почав нарощувати видобуток газу. Водночас через війну цей показник почав падати на 3-5%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти