У початок

Угорщина й Хорватія прагнуть розширити Адріатичний нафтопровід

Угорщина планує співпрацювати з Хорватією для збільшення пропускної здатності Адріатичного трубопроводу, який транспортує неросійську нафту до Угорщини, повідомив глава апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана на брифінгу в четвер.

Як повідомляє Reuters, Гергелі Гуляш сказав, що уряд обговорив свою енергетичну стратегію до 2030 року, і це включатиме надання можливості Дунайському НПЗ угорської нафтогазової групи MOL переробляти більше неросійської сирої нафти.

Угорщина, що не має виходу до моря в центральній Європі, є однією з країн регіону, найбільш схильних до імпорту російського палива. Нафтопереробний завод MOL отримує нафту через трубопровід «дружба».

Мережа «дружба» бере свій початок у росії й розгалужується з білорусі в Україну, де знову поділяється на постачання в кілька залежних від неї країн східної й центральної Європи, включаючи нафтопереробні заводи в Угорщині, Чехії й Словаччині.

«Ми знаємо, що якби зараз не було сирої нафти з росії, то постачання могли б іти тільки морем, по Адріатичному трубопроводу. Але пропускна здатність цього трубопроводу становить лише 70%-80% від необхідної», — сказав Гуляс на брифінгу.

«Тож це проєкт особливої ваги, який Угорщина хотіла б реалізувати разом із Хорватією», – додав він.

Гульяс зазначив, що атомна енергетика, відновлювані джерела енергії, включаючи сонячну енергію, і розвиток національної електромережі будуть центральними елементами стратегії, яку уряд планує фінансувати за рахунок коштів фонду відновлення Європейського Союзу, коли буде досягнуто угоди щодо грошей.

Брюссель призупинив виплату коштів ЄС Угорщині через суперечку щодо верховенства права, але Будапешт сподівається розблокувати кошти до середини року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти