У початок

УЕБ з 1 червня переходить на торгівлю газом без ПДВ

Українська енергетична біржа з ​​1 червня переходить на торгівлю газом без ПДВ. Про це повідомила УЕБ на своєму сайті у понеділок, 9 травня, передає «Інтерфакс-Україна».

«Реагуючи на запити учасників ринку, Українська енергетична біржа внесла зміни до функціоналу торгових систем за напрямом «природний газ», метою яких є виведення ціни і вартості товару без ПДВ», — поінформували на біржі.

Тепер ціна біржового оптового ринку, представленого довгостроковим, середньостроковим і короткостроковим ринком природного газу на УЕБ, корелюватиме з цінами європейських ринків і більшою мірою відповідатиме напрацьованим міжнародним практикам, згідно з якими на гуртовому енергетичному ринку торгівля відбувається без урахування податків.

«Відповідно, учасникам торгів з 1 червня 2022 року потрібно при запровадженні обсягу і ціни заявок (зокрема заявок у формі позиції) вказувати ціну заявки у тис. куб. м без ПДВ», — наголосили в УЕБ.

Також із 1 червня 2022 року здійснюватиметься без ПДВ публікація інформації про торги природним газом, зокрема (але не виключно) аукціонних бюлетенів, бюлетенів середньозважених цін, котирувальних цін та інших показників торгівлі на сайті УЕБ.

Результати торгів природним газом на цю дату залишаться без змін.

«Технічний перехід на торгівлю без ПДВ забезпечить кращу порівнянність ринків, але основна робота зі зміни податкового законодавства чекатиме попереду, якщо ми прагнемо інтегрувати наші ринки з європейськими, адже там торгівля на гуртових енергетичних ринках відбувається без ПДВ», — заявив генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.

З його слів, на біржі здійснили доналагодження торгових систем для того, щоб забезпечити зручний процес торгівлі для учасників ринку. З інформаційною метою було залишено публікацію цін заявок з ПДВ також на «Енергетичній торговій платформі». Крім того, сам екран користувача «Енергетична торгова платформа» також було удосконалено з метою додавання сервісів підвищення зручності торгівлі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти