У початок

У жовтні Казахстан скоротить експорт нафти в Німеччину

Казахстанський трубопровідний оператор Казтрансойл (КТО) планує знизити експорт нафти у Німеччину нафтопроводом Ддружба» у жовтні на 11%, до 133 тис. тонн у добовому вираженні щодо вересня, повідомив КТО у письмовій відповіді на запит Reuters.

У січні-вересні КТО поставив до Німеччини 1,081 мільйона тонн нафти, порівняно з 0,590 мільйона тонн за аналогічний період минулого року (+83%), уточнив КТО.

За даними транспортної компанії, постачання казахстанської нафти в нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД) зросте у жовтні на 12% до 160 тис. тонн із 138 тис. тонн місяцем раніше.

Експорт казахстанської нафти у напрямку БТД за дев'ять місяців 2024 року збільшився до 1,092 мільйона тонн із 0,990 мільйона тонн за такий же період минулого року (+10%).

Транзит російської нафти через територію Казахстану до Узбекистану за січень-вересень 2024 року зріс до 199 тис. тонн із 80 тис. тонн за аналогічний період минулого року, за даними КТО.

Казахстан розширює альтернативні російським портам маршрути експорту на тлі підвищеного інтересу до казахстанської сировини в Європі. При цьому Каспійський трубопровідний консорціум (КТК) залишається основним напрямом експорту нафти Казахстану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв одним із пріоритетних завдань для нафтової галузі в умовах міжнародної турбулентності окреслив розвиток та диверсифікацію експортних маршрутів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти